Hejtman Rath chce poplatky proplácet dál

Střední Čechy – Zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun za den má teď na programu Poslanecká sněmovna. Pokud by návrh prošel, chce je středočeský hejtman David Rath (ČSSD) svým obyvatelům dál proplácet. Opozice to kritizuje. V už tak napjatém rozpočtu na to nejsou peníze. Středočeský kraj je v Česku jediný, který to ještě dělá, i když už jen těm pacientům, kteří o to požádají.

Poté, co vloni v srpnu sáhnul Středočeský kraj ke změně proplácení poplatků, výdaje na ně rapidně klesly. Za posledního půl roku kraj vyplatil jen zhruba dva miliony korun. Většinu z celkové sumy však tvoří právě poplatek za den v nemocnici. 60korunový poplatek se má zvýšit na sto. Náklady hejtmanství by tak při stejném počtu žádostí vzrostly o necelý milion. Jenže pacienti, kteří dosud o proplacení nežádali, možná změní názor a peněz bude potřeba víc.

„Určitě v tom budeme pokračovat minimálně do příštích krajských voleb,“ trvá na svém David Rath, přestože kvůli nedostatku peněz kraj krátí dotace neziskovým organizacím v sociálních službách a musel rušit i autobusové spoje. Podle hejtmana kvůli vládním škrtům. Opoziční ODS i nezávislí starostové postoj hejtmana kritizují. Rozpočet je podle nich napjatý už tak a peníze z poplatků by pomohly jinde.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Předsedkyně Kontrolního výboru Středočeského kraje Dagmar Nohýnková sdělila, že jde o hazardování s rozpočtem kraje. „Důsledkem je ubírání peněz v sociální oblasti, snižuje se dopravní mobilita lidí, která potom vede i ke zvýšené nezaměstnanosti,“ uvedla zastupitelka kraje Věra Kovářová (STAN).

U dalšího návrhu ministra zdravotnictví Hegera je David Rath opatrnější. Pokud by došlo u specialistů ke zvýšení poplatku ze 30 korun na 200, uvažuje hejtman, že je proplatí minimálně seniorům a sociálně slabým.