Školáci z Panenského Týnce pomáhají Japonsku

Panenský Týnec – Charitativní akci s názvem Den pro Japonsko uspořádala základní škola v Panenském Týnci na Lounsku. Původně školní projekt ve prospěch podobné školy v Japonsku se změnil v celoobecní akci. Peníze, kterými přispějí místní obyvatelé i účastníci dnešní podvečerní mše, půjdou na pomoc konkrétním lidem z oblastí postižených nedávným zemětřesením a vlnou tsunami.

Školáci z Panenského Týnce se mimo jiné inspirovali japonskou tradicí skládat papírové jeřáby jako symbol dlouhověkosti těm, které postihlo onemocnění či neštěstí. Nápad přitom vzešel od samotných dětí, které sledovaly osud Japonců skrze televizní zprávy.

Ve škole dnes vznikaly panely, které mají přiblížit vzdálenou zemi ostatním lidem. Kvůli Japonsku se navíc po 16 letech bude v místním kostele konat mše, kde školáci vyberou peníze do připravených kasiček. Nashromážděný obnos poputuje do japonské vesnice Rikunzentakata.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Zástupce japonské společnosti sídlící blízko školy si dnes mohl výtvory dětí prohlédnout jako první. „Dojímá mě to, že se nám snaží pomoci nevelká obec a že s tím přišly děti,“ uvedl Toshiaki Shima. Kromě dárků ale dostal i úkol zajistit, aby se vybrané peníze dostaly na správné místo.