Starosta Lomecký: Pařízková věděla o sledování politiků ABL

Praha – Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) obvinil místostarostku Janu Pařízkovou (VV), že veděla o sledování politiků bezpečnostní agenturou ABL. Proto by prý měla z funkce odejít. Lomecký své tvrzení opírá o kopie listin, které získal z „novinářské obce“. Místostarostka ovšem odmítá, že by o sledování věděla – proto rezignovat nehodlá a Věci veřejné za ní stojí. Koalici na Praze 1 tak hrozí rozpad.

„Nemám důkazy, že se toho (sledování) účastnila. Ale minimálně o tom věděla,“ poznamenal na tiskové konferenci Lomecký. Bývalý zastupitel na Praze 1 Jaroslav Škárka, který patří k vyloučeným poslancům z Věcí veřejných, tvrdí, že ABL pro stranu sledovala mimo jiné bývalé starosty Petra Hejmu a Filipa Dvořáka (oba ODS). 

Pařízková však připustila pouze to, že se se Škárkou jako předsedou strany přes e-mail domlouvala, zda nechají prověřit správnost kroků tehdejší koalice v Praze 1 analytickým oddělením firmy ABL, nebo zda si analýzu zajistí sami. „V e-mailu jsme se dohodli, že to neuděláme. Nešlo o žádné sledování, ale o využití divize, která se zabývala vytvářením analýz z dostupných zdrojů,“ dodala místostarostka. 

O budoucnosti koalice na Praze 1 jednali zástupci TOP 09, ČSSD a VV v pondělí, ale bezvýsledně. Obě strany totiž trvají na svém. TOP 09 a ČSSD žádá hlavu Pařízkové, VV zase chtějí, aby byl odvolán místostarosta Jan Krejčí, který z VV nedávno vystoupil. To druhá strana odmítá, podle Lomeckého je Krejčí schopný ekonom. Věci veřejné tak v radě nemají druhého radního, kterého jim zajišťovala koaliční smlouva.

Pokud se obě strany nedohodnou, tak se zřejmě trojčlenná koalice rozpadne. Nestalo by se ale nic dramatického, protože by TOP 09 a ČSSD i nadále měly většinu, navíc by je zřejmě podporoval i Krejčí. Situace by se každopádně měla vyřešit do příštího zasedání zastupitelstva plánovaného na konec května. Na něm chce opoziční ODS navrhnout odvolání Pařízkové.