Úpravy břehu Orlice byly nešetrné, tvrdí ekologové

Hradec Králové - Úpravy říčního koryta Orlice jsou jádrem sporu mezi ekology a povodím Labe. Státní podnik podle ochranářů prý velmi nešetrně a bez povolení odbagroval kus břehu a navíc v chráněném území postavil panelovou cestu. Povodí Labe ale tvrdí, že je všechno v pořádku. Ekologičtí aktivisté nicméně nechají úpravy Orlice prověřit Českou inspekcí životního prostředí a podnět plánují podat již tento týden.

Předmětem sporu je řeka a její okolí u obce Petrovice, která je součástí přírodní památky Orlice a evropsky významné lokality. Povodí Labe tady nedávno nechalo odtěžit štěrkopískové nánosy a zpevnit břehy, ovšem bez výjimky potřebné pro zásah v takto cenném území, tvrdí ochranáři. „Došlo k porušení zákona o ochraně přírody, dokonce porušení zákona vodního a rámcové směrnice o vodách,“ podotkl Martin Hanousek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Jednalo se o opravné práce, brání se Povodí Labe

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

„Povodí Labe svým zásahem výrazně narušilo biotop silně ohrožené vážky klínatky rohaté,“ domnívá se ekologický aktivista Tomáš Kopecký. Ochranářům se nelíbí ani panelová cesta, která podle nich nemá v takto výjimečném místě co dělat a mluví o černé stavbě. Povodí Labe ale jakékoli pochybení, nebo dokonce porušení zákona, odmítá. „Tady se jednalo o opravné práce, které byly přesně v intencích zákona o vodách a navazujících právních předpisů,“ uvedl mluvčí Povodí Labe Václav Jirásek.

Ve prospěch Povodí Labe podle mluvčího Jiráska mluví i závěry šetření, které v dané lokalitě na popud Agentury ochrany přírody a krajiny provedl odbor životního prostředí Královéhradeckého kraje. „Kraj nepřišel na to, že by byly porušeny některé právní předpisy. Podmínky péče o přírodní památku umožňují, aby správce toku odstraňoval překážky z říčního koryta a aby upravoval břehy řeky,“ informoval mluvčí krajského úřadu Královéhradeckého kraje Jiří Hošna.