Na vrcholky Krušných hor se vrací rašeliniště

Krušné hory – Na horském hřebeni u Cínovce včera ekologové představili systém malých dřevěných hrází, které už na rozloze přesahující dvacet hektarů zadržují vodu. Celé území se tak postupně znovu zaplavuje. Nepůvodní rostliny by měl postupně nahradit rašeliník. Ten se chová jako houba, která dokáže vsáknout velké množství vody a zadržet ji.

Celá staletí rašelina bránila tomu, aby voda z hor při prudkých deštích okamžitě stékala dolů do údolí, jak uvedl Jiří Mejsnar z Daphne Institutu aplikované ekologie. Rašelina se ale ocitla v nemilosti. Lidé chtěli těžit stále víc dřeva a rašeliniště proto odvodnili. Ekologové se teď pokoušejí o první krok obnovy.

Podle sponzora projektu obnovy rašelinišť Jana Nehody jde o účelně vynaložené peníze. „Nyní musíme zastavit vodu a zavodnit území, čímž se vytvoří podmínky pro růst rašeliníku a následně pro tvorbu rašeliny,“ popsala Gabriela Pourová z Hydrogeologické společnosti Praha.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Obnova rašelinišť je ale práce pro trpělivé. Vrstva rašeliny se za rok zvětší o jeden milimetr. Ochrana před vodou stékající z hor ale není hlavním důvodem obnovy rašelinišť. Vrátit by se měly původní rostliny. Lépe žít se bude i chráněnému tetřívku obecnému. Na zaplavené území se nedostanou houbaři a zvědaví turisté. Kolem rašelinišť však povede 14kilometrová naučná stezka.