Královédvorští platí za pitnou vodu dvakrát

Dvůr Králové nad Labem – Lidé ve Dvoře Králové nevědí, komu mají platit za pitnou vodu. Faktury jim totiž posílá město i soukromá společnost Vodovody a kanalizace (VaK). Za metr krychlový vody žádá město téměř 70 korun, VaK o osm korun méně. Obě strany hrozí odběratelům sankcemi a také už padly i první pokuty. Místní jsou bezradní.

Původně měl VaK provozovat zdejší vodárenskou síť do roku 2019. Loni ale město smlouvu vypovědělo. Podle starostky Edity Vaňkové (ČSSD) dluží VaK desítky milionů korun a o pronajaté potrubí se nestará. Dodává, že VaK neuznal odstoupení od smlouvy. Jednatel VaK Zdeněk Kouba k tomu říká, že společnost podala žalobu k soudu.

Novou smlouvu s městem už podepsaly dvě třetiny místních lidí. Minulý týden ale přišel nečekaný zvrat. Trutnovský soud nařídil prvnímu z nich zaplatit VaKu 17 tisíc korun. Rozsudek zatím není pravomocný. Město ale dál uzavírá vlastní smlouvy a lidem vzkazuje, ať platí jemu s tím, že rizika bere na sebe. Spor má totiž už teď vážné dopady do obecní pokladny.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

„Jestliže nedojde k dohodě, město letos přijde o 33 milionů korun,“ upřesnila Edita Vaňková. Mezi radnicí a VaKem teď probíhá 14 dalších soudních sporů. Místní lidé jsou tu jako rukojmí, kdokoliv z nich může ze dne na den stát před soudem jako neplatič.