Podivné hospodaření muzea v Čelákovicích

Praha - Středočeští policisté prošetřují nesrovnalosti v hospodaření Městského muzea Čelákovice. Nezávislí auditoři zjistili při kontrole pracovních výkazů, že instituce neodváděla správně daně za některé spolupracovníky. Vznikla tím škoda přibližně půl milionu korun, kterou bude muset město, jako zřizovatel muzea, doplatit.

Začalo to dopisem, který adresoval bývalý ředitel čelákovického muzea Jaroslav Špaček radním města. Zpochybnil v něm správné hospodaření svého nástupce, který ho ve funkci střídal v září 2009. Nový ředitel ale odpověděl protiútokem. Pustil se do rozsáhlého prověřování účetnictví za posledních šest let. A paradoxně objevil chyby, kterých se měl dopustit právě bývalý ředitel muzea. „Zjistil jsem, že jsem vyplatil výrazně více na odvodech sociálního a zdravotního pojištění, než se platilo v předchozích letech. Možná byl porušen zákon při vyplácení odměn z dohod o provedení práce,“ říká ředitel Městského muzea v Čelákovicích David Eisner. 

Na základě podnětu od ředitele muzea zadalo město vypracování mimořádného auditu. Jeho závěr byl pro vedení radnice nepříjemným překvapením. „Problém byl v tom, že v muzeu byly překračovány odpracované hodiny na základě dohod o provedení práce, kdy je limit sto padesát hodin. Tento limit byl překračován a z tohoto rozdílu už nebyly odváděny pravděpodobně řádně daňové odvody,“ vysvětluje problém starosta Čelákovic Josef Pátek.  

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Jeden ze spolupracovníků například pro muzeum odpracoval až tři tisíce hodin ročně. V takovém případě už ale musí být uzavřena řádná pracovní smlouva a zaměstnavatel musí odvádět mnohem vyšší daně i sociální a zdravotní pojištění. Bývalé vedení města, které mělo hospodaření muzea kontrolovat, spoluvinu odmítá. „My jsme pravidelně činnost muzea auditovali. Nakonec výsledky auditu vedly ve finále až k odvolání ředitele muzea, ale že by to mohlo jít až takhle daleko, to nikoho z nás prostě nenapadlo,“ přiznává bývalý místostarosta pro kulturu Luboš Rýdlo.  

Bývalý ředitel muzea vyjádření na kameru odmítl, kauzu nechce komentovat, dokud neskončí policejní vyšetřování.