Nad pardubickou krajskou nemocnicí visí hrozba krachu

Pardubice - Pardubická krajská nemocnice nezvládá splácet svoje závazky a vystavuje se riziku insolvenčního řízení. Propad v hospodaření největší krajské nemocnice už dosáhl částky sto milionů korun. Její případný krach by byl nejen prvním v České republice, ale ohrozil by zdravotní péči v celém regionu. Vedení kraje proto hodlá navýšit základní kapitál nemocnice tím, že na ni převede část svého majetku. Záchranný plán ještě musí schválit krajští radní, jednat by o něm měli 1. června.

„Přibližně padesát procent péče Pardubického kraje se poskytuje v naší nemocnici, takže chod zdravotnictví by byl narušen,“ uvedl pro ČT ředitel nemocnice Tomáš Gottwald. Podle krajské opozice stojí za existenčními problémy třeba proplácení regulačních poplatků, neúměrné navyšování platů nebo nákupy drahých přístrojů. „Jistý díl viny padá jednoznačně i na současné vedení kraje,“ tvrdí předseda kontrolního výboru kraje Josef Janeček (ODS).

Radní zodpovědná za zdravotnictví Markéta Tauberová (ČSSD):

„Jedním z řešení je navýšení základního kapitálu např. vložením některých budov, v nichž není poskytována přímo medicínská péče.“

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Mezi 1 800 zaměstnanci nemocnice, jejíž roční obrat činí 1 miliardu a 700 milionů korun, panuje nervozita. Jedním z úsporných kroků totiž má být i propouštění. „Lidé jsou nervózní jak z toho, co se špitálem bude, tak z toho, co bude s tím kterým konkrétním člověkem,“ soudí předseda místních lékařských odborů Miloslav Pirkl. Nemocnice se teď snaží s každým věřitelem dohodnout na splátkovém kalendáři. Záchranný plán zahrnuje nejen výrazné úspory, ale také navýšení základního kapitálu nemocnice.