V mezinárodní konkurenci uspěli i čeští psovodi

Heřmanice – Úspěchem zástupců České republiky a Ruska skončilo mezinárodní mistrovství psovodů celní správy, které na Liberecku začalo v pondělí. Výsledky dnes pořadatelé vyhlásili ve výcvikovém kynologickém středisku celní správy v Heřmanicích. Mistrovství se účastnilo 27 psovodů a české barvy na něm kromě celníků hájili i zástupci policie, armády, vězeňské služby a vězeňské policie. Ze zahraničních účastníků nechyběli kromě Ruska ani zástupci Slovenska, Německa, Rakouska a Nizozemska. Moldavský tým se pak zúčastnil jako pozorovatel.

Psovodi soutěžili v hledání ukrytých drog a tabáku a hodnotila se i práce dvoučlenných družstev. Ve vyhledávání drog byl v konkurenci 14 psovodů nejlepší Pavel Rouček s belgickým ovčákem Lexem hájící barvy vězeňské služby. V odhalování ukrytého tabáku byl z 13 soutěžících nejúspěšnější ruský celník Vitalij Kosičkin s belgickým ovčákem Taranem. V kategorii družstev uspěli zástupci Celního ředitelství Praha František Konvica a Karel Němeček se psy Bojarem a Sarakem. 

Psovodi museli ukryté drogy nebo tabák hledat například v osobních a nákladních autech, autobusech, rekreačních chatkách nebo v zavazadlech. Cvičené psy nesměly ovlivnit a oklamat ani takzvané klamné pachy, například krmných granulí nebo chemikálií. Pro vyšší obtížnost úkolů je organizátoři do soutěže zapojili už podruhé. 

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

„Mohu jednoznačně říct, že se úroveň mistrovství neustále výrazně zlepšuje. Česká kynologie je na absolutně vysoké úrovni a díky tomu, že tady perfektně spolupracují ozbrojené složky a každá dělá svůj šampionát, máme špičku velice širokou,“ poznamenal pořadatel mistrovství Josef Dušánek. Na vysokou kvalitu se ale dbá i u pozvaných zahraničních účastníků mistrovství.   

Mistrovství se na Liberecko vrátilo po nedobrovolné přestávce. Loňský ročník se měl konat v září, zabránily mu však ničivé záplavy, které kraj postihly. Po ještě delší pauze se mistrovství účastnily i týmy ze zahraničí. Na poslední ročník v roce 2009 totiž z úsporných důvodů nepřijely.