Jiří Vrkoslav provozuje rodinnou farmu ve Zlaté Olešnici, mlékem a sýry zásobuje například mateřské školy v Jablonci nad Nisou. Chtěl by dodávat velkoodběratelům, na podmínkách se však neshodnou. Zákazníci se zatím naučili jezdit nakupovat přímo na jeho farmu. „Řekl bych, že zájem o ty výrobky vzrostl o takových 65 až 70 procent,“ uvedl pan Jiří Vrkoslav. Farmářka Anna Ondřejíková ze Vsi u Černous prodává kozí sýry v biokvalitě restauracím, má pravidelný odbyt a na rok vyprodáno. O obchod s řetězci se nesnaží: „Musíte odvažovat deset, dvacet deka. Já nemám baličku, která stojí 60 tisíc, takže se o to opravdu nesnažím.“ V centru Liberce se představily čtyři desítky potravinářů z celého kraje – od rodinných farem až po velké podniky.
Zatímco velké firmy jako pivovary nebo mlékárny se do řetězců dostanou, živnostníci se potýkají s potížemi. Liberecký kraj proto přispěl částkou sto tisíc korun na zřízení prodejny regionálních výrobků a snaží se o jejich propagaci. „Když si koupím buřt nebo klobásu, tak je opravdu masová. Koupila jsem si kozí sýr, protože jsem ho ještě nikdy neochutnala,“ jsou spokojeni kupující. Radní Libereckého kraje pro zemědělství Jaroslav Podzimek doplnil: „Výrobci mají možnost spotřebitelům nejen dát ochutnat a prodat své zboží, ale také jim ukázat, kde si ho mohou během roku koupit.“

Reportáž Milana Brunclíka
Potravinářům pomáhají také farmářské trhy. Po Semilech a Turnově se začaly konat v Liberci a připravuje je už i Česká Lípa.