Odlitky ze sochy Nepomuckého se dražily ve prospěch Tap Tap

Praha – Bronzové kopie reliéfů Jana Nepomuckého z Karlova mostu, jedno z lákadel úspěšného českého pavilonu na výstavě EXPO 2010, se dnes dražily na Novoměstské radnici v Praze. Vyvolávací cena jedné desky byla odborníky stanovena na 150 tisíc korun. Přesto že šlo o kopie, nakonec se obě vydražily za 330 tisíc. Peníze z aukce převezme skupina The Tap Tap, jejíž členy jsou svěřenci Jedličkova ústavu.

„Hledali jsme něco, co by spojilo charitu a kulturu. Částka, která se dnes v aukci získala, tak pomůže skutečně charitativně kulturní akci, kterou je vystupování Tap Tapu Jedličkova ústavu,“ uvedl ministr kultury Jiří Besser. Ve spolupráci s ministerstvem akci uspořádala Asociace starožitníků. Ta dobročinnou aukci rozšířila o další exponáty, většinou z období secese. Hudebníci z Jedličkova ústavu tak získají celkem 420 tisíc.

Oba odlitky - Zpověď královny Žofie a Svržení Jana Nepomuckého z mostu byly pořízeny v roce 1971 podle originálu sochaře Jana Brokoffa. Na Karlově mostě, kde byly umístěny, se jich pravidelně dotýkaly tisíce turistů. Traduje se totiž, že kdo se reliéfu dotkne, tomu by se mohlo splnit přání.

Dražba reliéfů ve prospěch The Tap Tap (zdroj: ČT24)