Strážníci se chystají na zloděje kovů

Ústí nad Labem – Strážníci v Ústí nad Labem plánují velké zátahy na zloděje barevných kovů. Krádeží ve městě v poslední době výrazně přibylo. Sběrači kovů kradou všechno, co můžou zpeněžit. Městu i soukromníkům tak denně způsobují desetitisícové škody. Krádežemi železniční infrastruktury nebo poklopů od kanálů navíc mohou ohrožovat lidi.

Ústí nad Labem a okolí je doslova rájem pro zloděje kovů. I několikrát za měsíc stojí vlaky kvůli krádežím částí zabezpečovacího zařízení, z domů zase mizí okapy nebo parapety. Nedávno loupežníci odnesli desítky kanálových poklopů. „Před nějakou dobou táhli sběrači okapy z našeho divadla, které je v centru města, nebo mosazné parapety z divadla a z našich škol,“ podotkl náměstek primátora Jan Řeřicha. Podle zástupce ředitele městské policie Jana Novotného přispěla k nárůstu aktivity zlodějů vyšší výkupní cena šrotu.

Strážníci se proto vrátí k přísné, ale osvědčené metodě. Při hlídkování budou zabavovat šrot i s kárkami každému, kdo neprokáže, odkud kov má. Podle strážníků je zabavování šrotu jedinou cestou, jak počet krádeží omezit. Rozdávat zlodějům pokuty je naopak podle nich zbytečné. „Vymahatelnost je nulová. Stačí nám, že se nebudou pohybovat po Ústí a nebudou krást,“ podotkl Jan Novotný.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)