Kraj investoval do firmy - přišel o miliony

Hradec Králové - Královéhradecký kraj je chudší o čtyři a půl milionu korun. Peníze, o které přišel, investoval do firmy Silvatres, již založil se soukromou společností D&D Projekt z Brna. Ta se nyní nachází v konkurzu. Silvatres měl obchodovat s dřevním odpadem z lesů pro elektrárny. Ani za dva roky od zápisu do obchodního rejstříku ovšem podnikat fakticky nezačal. Sociální demokraté ve vedení kraje se pokusili firmu založenou předchůdci z ODS oživit. To se jim ale nepodařilo.

Na začátku se kraj chlubil, jak bude společný podnik se soukromou firmou D&D Projekt z Brna dobře fungovat. „Já se pořád domnívám, že ten projekt je dobrý. V České republice v podstatě nic jiného nezbývá, jestliže má vyrábět elektřinu z deseti procent z obnovitelných zdrojů,“ prohlásil kdysi bývalý hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík.

Silvatres měl dodávat biomasu do tepláren ve Dvoře Králové a v Poříčí, obchodovat ale ani nezačal - spolupráci odmítly státní Lesy. Vlastník 45 procent akcií D&D Projekt je navíc od konce dubna v konkurzu. Vyšlo najevo, že kraj chtěl podnikat s firmou, která neplatila sociální ani zdravotní pojištění a dluží na daních. „Kraj bude vůči svému společníkovi uplatňovat své pohledávky do výše 1,6 milionu,“ řekl náměstek hejtmana Josef Táborský.

Do neúspěšného projektu Silvatres vložil kraj přes 4 miliony korun. „Nezdá se, že by se finanční prostředky, které byly do projektu vloženy, v dohledné době vrátily,“ podotkl náměstek hejtmana Vladimír Derner.

D&D Projekt v konkurzu podle senátora Táborského s krajem nekomunikuje. Samotný Silvatres zachránil před insolvencí právě Táborský. Poslal tam 370 tisíc korun na úhradu závazků. „Jsou to úspory mé a mojí manželky,“ konstatoval senátor.