Vojáci dnes na Litoměřicku ubránili most přes Labe

Litoměřice - Armádní ženisté dnes v rámci cvičení „Labe 2011“ přemostili řeku v Litoměřicích. Tentokrát s nimi společně cvičili i vojáci z brigády rychlého nasazení a protiletecké raketové obrany. Podle představitelů armády se tak zlepší koordinace různých druhů zbraní. Rekord sice během dnešního cvičení nepadl, přesto velitel stavby výkony vojáků hodnotí na výbornou.

Dnes nešlo o rekord, ale o taktiku

Velitel stavby mostu Jan Albrecht:

„Vojáci se v tomto počasí opravdu nadřou.“

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Nejrychleji dokázali ženisté přemostit Labe u Litoměřic za 16 minut. Dnes sice rekord nepadl, přesto jsou všichni účastníci akce spokojení. „Čas a rychlost stavby nebyla hlavním naším úkolem,“ tvrdí velitel stavby mostu Jan Albrecht. Nebylo naším úmyslem překonávat rekordy. Spíš sladit činnost různých útvarů armády České republiky. I ta stavba probíhala v jiné ose mostu a jiným způsobem," dodává zástupce velitele 15. ženijní brigády Jiří Lustyk.

Tentokrát bylo zadání stavby těžší než kdy jindy. Most totiž ženisté stavěli z obou břehů řeky. Navíc museli po útoku nepřítele rychle vyměnit poškozené pontony. Vše ale dopadlo na výbornou. „Hodnocení? Já myslím, že spokojenost. Podařilo se to, co jsme od toho očekávali. Vojákům patří dík,“ pochvaluje si Lustyk. „Samozřejmě za jedna,“ dodává velitel stavby.

Zástupce náčelníka generálního štábu Armády ČR Aleš Opata:

„Bylo vidět, že vojáci vědí, co mají dělat, že to mají profesionálně zmáknuto. Česká armáda se nemá za co stydět.“

Společné cvičení ženistů s brigádou rychlého nasazení a protileteckou obranou se podle velitelů osvědčilo. A ještě k tomu armáda v době úsporných škrtů ušetřila.