Ve Vrchlabí bude ke zhlédnutí výstava o Grónsku

Vrchlabí - Krkonošské muzeum Správy KRNAP ve Vrchlabí pořádá výstavu Grónsko - země mizejícího ledu. Expozice vznikla ve spolupráci s občanským sdružením Polární svět, které reprezentují manželé Klempířovi. Ti navštěvují Grónsko každoročně již šestnáct let, a tak si lidé prostřednictvím jejich zážitků budou moci představit kouzelnou přírodu a dozvědět se něco o bohaté historii největšího ostrova světa.

Manželé Klempířovi se do Grónska zamilovali kvůli zimě a sněhovým bouřím. „Kvůli možnosti bezprostředně pozorovat majestátnost arktické přírody. V zimě na obloze tančí polární záře a majestátně plavou ledové hory, v létě se probouzí nádherná příroda, která ve škále svých druhů připravuje další život v Arktidě. A neméně důležitým důvodem jsou zdejší lidé hýřící dobrou náladou,“ dodávají manželé.

Výstava bude zahájena 2. června v 18 hodin v klášterním kostele sv. Augustina neformálním grónským večerem. Na vernisáž přijede i dánský velvyslanec Ole Moesby a další významné osobnosti veřejného života, vědy a kultury. Pěvecký sbor ZUŠ Vrchlabí a Vrchlabského chrámového sboru pod vedením Radka Hanuše obohatí program grónskými písněmi. Program výstavy bude doplněn i komentovanými prohlídkami s manželi Klempířovými nebo přednáškami pro veřejnost o Grónsku samotném.

Rozhovor s manželi Klempířovými (zdroj: ČT24)

Část programu výstavy se bude věnovat i dětem

Ve spolupráci s časopisem Mateřídouška proběhne 10. června na zahradě muzea Dětský polární den. Pro děti bude připravena jízda psím spřežením mushera Jiřího Vondráka, olympiáda grónských dovedností, pohádky pro nejmenší, příběhy pro větší, komentované prohlídky výstavy nebo soutěže v malování polární tematiky ve fantazii dětí.

Manželé Klempířovi dlouhodobě spolupracují s Velvyslanectvím Království Dánského v Praze a dalšími zastupitelskými úřady severských zemí. V roce 2007 byli oceněni za práci v Grónsku audiencí u dánské princezny Mary. V roce 2006 obdrželi čestné uznání od ministra životního prostředí za šíření povědomí o životním prostředí a kultuře České republiky ve světě. V roce 2009 jim bylo uděleno čestné občanství Prahy 11 za vědeckou práci.

  • Výstava ve Vrchlabí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2586/258531.jpg
  • Grónský ledovec autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1236/123531.jpg