Starosta slíbil parkovací místa, teď couvá

Jičín - Do nepříjemné situace se dostal majitel hotelu Praha v Jičíně František Gabriel. Kvůli sporu s radnicí mu hrozí, že nebude smět po rekonstrukci hotel znovu otevřít. Do oprav zchátralé budovy, která ohrožovala kolemjdoucí, během rekonstrukce už vložil desítky milionů korun. Jenže hotel rozhodnutím města přišel o parkovací místa a bez nich ho úředníci nechtějí zkolaudovat.

Před vchodem do hotelu parkovali hosté už v roce 1927. Když tu ale město zřídilo pěší zónu, hotel o parkovací místa přišel. Před rekonstrukcí ale starosta slíbil, že město majiteli pomůže problém s parkováním vyřešit. „Dostal jsem ty největší záruky, jaké jsem mohl v této situaci očekávat. Kdybych se bavil s nějakou podvodnou firmou, tak bych chtěl všechno na papíře. Ale v tomto případě jsem jednal přímo se starostou Jičína a to měla být záruka,“ vysvětluje majitel jičínského hotelu Praha František Gabriel.

Už před pěti lety František Gabriel váhal, jestli se vůbec do náročné rekonstrukce jedné z nejkrásnějších secesních budov v Jičíně pouštět. „Od počátku nebylo stavebníkovi přislíbeno, že by mohl parkovat na městských pozemcích zdarma,“ tvrdí tisková mluvčí města Jičín Adéla Rulfová. 

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Před sto lety trvalo jičínské radnici vydání stavebního povolení na hotel Praha devět let. Poměry se tu zřejmě příliš nezměnily. Současný vlastník hotelu usiluje o parkovací místa už od roku 2006. Jičínský stavební úřad přitom podmiňoval kolaudaci hotelu právě zajištěním parkovacích míst. Teď ale své stanovisko změnil. „Parkovací místa nebudou v žádném případě překážkou v kolaudaci hotelu Praha v Jičíně,“ slibuje Adéla Rulfová.                            

Už během dvou týdnů by se hotel Praha mohl znovu hostům otevřít. Všechno teď závisí na místním stavebním úřadu. Pan Gabriel ale doufá, že letošní letní turistickou sezonu nakonec přece jen stihne.