Matky s kočárky to nemají ve městě stále snadné

Praha - Jen každý druhý autobus a každá třetí tramvaj jsou v Praze nízkopodlažní. Nejen to ale znepříjemňuje matkám s kočárky jejich život. Problémy s přístupem mají v nemocnicích či na úřadech. Upozornit na překážky přišly 4 tisíce maminek do Žlutých lázní. Magistrát spolu s dopravním podnikem slibují, že do 10 let bude hromadná doprava úplně bez bariér.

Pro maminky s kočárkem může být ve městě nadlidský úkon zvládnout běžné pochůzky, jako je zařizování v bance a na poště, zajištění nákupů či vyšetření kyčlí s dítětem. Mnoha budovám často chybí na schodech před vchodem lyžiny a tak musí matky s kočárkem nahoru jednoduše vyhopsat pozadu. Často nejsou na kočárky přizpůsobeny ani výtahy. „Podmínky pro maminky s dětmi zejména s kočárky nejsou úplně ideální. Počítám s velkou rekonstrukcí,“ potvrdil ředitel polikliniky Pod Marjánkou Dušan Macháček.

Pokud se maminky s kočárkem chtějí pohybovat městskou hromadnou dopravou, nezbývá jim než počkat na nízkopodlažní spoj nebo někoho požádat o pomoc. Jenže mnoho lidí spíš hlavu otočí a dělá, že mámu s kočárkem prostě nevidí. A pokud už někdo na pomoc přeci jen přispěchá, stejně není vyhráno. Na problémy ve městě se snaží maminky upozornit i hromadnými akcemi. Ve Žlutých lázních se jich s kočárky tento týden sešly víc než 4 tisíce.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)