Co dál se Štvanicí - bude tam skutečně hotel?

Praha - Na pražské Štvanici se dál bourá a plány magistrátu, co s volným místem udělá, se nyní mění. Štvanický ostrov, který je spojen nejen s hokejem, ale i s krasobruslením, má v nájmu firma MeridianSpa, která chce na místě památkově chráněného stadionu postavit hotel. Pražská radní Aleksandra Udženija dnes oznámila, že navrhne, aby byl stadion obnoven a byla v něm vybudována síň slávy českého hokeje a ledních sportů. Hodlá usilovat o ukončení smlouvy s firmou MeridianSpa, jež má štvanický ostrov v nájmu již deset let, a o přechod území pod správu města. O tom, co bude dál, musí nyní rozhodnout magistrát a MeridianSpa, nicméně MeridianSpa má Štvanici zatím pronajatou na dalších 78 let za 0 korun.

Bývalý nájemce stadionu firma Apex ale tvrdí, že jde jen o zastírací manévr a město chtělo kulturní památku zbourat už dávno. Radní v sobotu po zahájení demoličních prací kritizoval i ředitel sdružení Acta non verba Vojtěch Razima. Magistrát podle sdružení totiž už v roce 1999 slíbil Štvanici firmě MeridianSpa, která vyhrála soutěž na revitalizaci Štvanice se záměrem postavit na místě památkově chráněného stadionu hotel. Radnice prý proto nechala stadion záměrně zchátrat. Radní Udženija to označila za nesmysl. Podle primátora ale památku zachránit nejde, je bohužel v příliš žalostném stavu. 

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Místo, kudy kráčela historie

Na pražské Štvanici pokračuje demolice slavného zimního stadionu. Bagry postupně ničí tribuny, na kterých diváci sledovali mimo jiné i vítězné tažení československých hokejistů na mistrovství světa v roce 1947. Po osmdesáti letech se ale stadionu začala rozpadat střecha, což uspíšilo jeho konec.

Včera není dnes - radnice chce Štvanici do svého vlastnictví

Bohuslav Svoboda pro ČT ke Štvanici:

„Majetek převezmeme zpátky do svého vlastnictví a péče.“

Ještě včera mluvčí pražského magistrátu Tereza Krásenská hovořila o tom, že  magistrát jedná se společností MeridianSpa. „Zatím se s projektem společnosti seznamujeme, prioritou hlavního města Prahy je samozřejmě zachovat tady bruslení,“ tvrdila včera Krásenská. O den později mluví magistrát trochu jinou řečí. Tvrdí, že se pokusí smlouvu se společností MeridianSpa rozvázat. „To všechno teď přepracovává paní radní. Ta představa funkce by měla být zachována v té podobě pro Pražany, jako byla po desetiletí dozadu,“ dodává ke kauze Štvanice primátor Bohuslav Svoboda. 

Magistrát ale zapomněl své závěry zatím sdělit firmě MeridianSpa, která má už deset let v nájmu celou Štvanici a do letošního února čekala, než skončí soudní spor s bývalým nájemcem stadionu. Pro vedení firmy smlouva platí. „V této chvíli platí smlouva, kluziště tam být nemůže, protože to je záplavová oblast,“ potvrzuje záměry firmy Martin Kodeš, člen představenstva MeridianSpa.

Magistrát se prý od začátku chtěl stadionu zbavit

Bývalý nájemce stadionu firma Apex ale tvrdí, že magistrátu už od začátku šlo o zbourání Štvanice. Podle Tomáše Doležala město nechalo stadion 13 let chátrat s tím, že se o něj má starat jen pronajímatel. Prahu o peníze a podporu prosil, ale nakonec dostal výpověď. „Magistrát jsme žádali o peníze opakovaně, v dotačních řízeních, v grantových řízeních, ale ani jednou jsme neuspěli. Bylo nám i řečeno, že není zájem tuhle památku rekonstruovat,“ dokresluje situaci Doležal.

Tehdejší primátor Pavel Bém komunikuje jen prostřednictvím SMS

„Vždy jsme pro záchranu stadionu a vylepšení celého ostrova dělali naprosté maximum, které nám umožňoval smluvní vztah.“


Ale právě v době, kdy byl primátorem Pavel Bém, dal magistrát Apexu výpověď, což se stalo v roce 2008. Těsně předtím změnila firma MeridianSpa představenstvo. Podle obchodního rejstříku v něm figurují Dušan Palcr a Martin Kodeš. Oba dva přitom zároveň pracují pro vlivnou finanční společnost J & T. Na úzkou vazbu mezi J & T a pražskou ODS upozornila média už v několika případech. Palcr se objevil na fotkách třeba s Topolánkem, Dalíkem nebo podnikatelem Janouškem. Doležal tvrdí, že vazby na ODS ze strany MeridianSpa se nabízejí. Pavel Bém o propojení firmy a pražské ODS nic neví. Politický zájem za kauzou vylučuje i současný primátor.