Posázavský pacifik dostal nový most

Světlá nad Sázavou (Havlíčkobrodsko) - Ve Světlé nad Sázavou dnes usadili novou mostní konstrukci pro vlaky jezdící směrem na Kácov. Původní most, který se 100 let klenul nad silnicí na této trati Posázavského pacifiku, měl malé rozpětí a byl nízký. Díky rekonstrukci vzniklo u silnice pod železničním mostem místo pro chodníky. Výluka na trati potrvá do 20. června.

„Ocelová konstrukce s ložisky váží asi 40 tun a stavba samotná tady probíhá asi měsíc,“ řekl pro ČT Štěpán Jakeš z projektové kanceláře Topcon Praha. Od konce dubna jsou cestující mezi Světlou a Ledčí nad Sázavou převáženi autobusy. Nemohou tak vystoupit v oblíbené rekreační oblasti Stvořidla na Sázavě, kde vlak zastavuje. „Jsme rádi, že na hlavní turistickou sezonu bude trať otevřena,“ řekla světelská místostarostka Lenka Arnotová (TOP 09) a dodala, že město o ni usilovalo asi 20 let.

Nová ocelová mostní konstrukce s hmotností kolem 36 tun byla do Světlé dopravena v noci na dnešek ze Záboří nad Labem. Zhruba 16 metrů dlouhý a přes pět metrů široký most pak stavbaři z firmy Chádek a Tintěra během dopoledne bez potíží usadili pomocí jeřábu na připravené betonové základy v Lánecké ulici.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Přestavbu mostu s náklady do 20 milionů korun zajišťuje státní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Součástí projektu je rekonstrukce přilehlého vlakového nástupiště. Radnice se teď chystá postavit chybějící chodníky v ulici, vydá za ně 1,5 milionu korun. Narovnání silnice v tomto místě zajistí kraj. SŽDC bude letos na Vysočině provádět zřejmě jen dvě investiční akce. Kromě světelského mostu to budou opravy hlučných kolejových brzd v Havlíčkově Brodě. Podle údajů SŽDC z počátku roku budou obě akce stát dohromady 38 milionů korun.

Trať mezi Světlou a středočeským Kácovem funguje od roku 1903. O rekonstrukci mostu v Lánecké ulici usilovala světelská radnice dlouhá léta. Most překlenuje silnici blízko náměstí, nad ním stojí největší městská základní škola. Denně tam chodí stovky dětí - do vozovky pod mostem musely vstupovat v nepřehledném místě. Loni se u mostu stal vážný úraz.