Milovníci vína se sjíždějí na festival do Prahy

Praha – Na přelomu května a června hostí Praha Global Wines Festival určený pro znalce vína i širokou veřejnost. Ve dnech 31. května a 1. června vždy mezi 13. a 19. hodinou se budou moci všichni návštěvníci festivalu v prostorách hotelu Majestic Plaza ve Štěpánské ulici v Praze seznámit s více než 300 druhy vín. Čekají je ochutnávky, rozhovory s odborníky i doprovodný program.

„Návštěvníci festivalu si budou moci osobně popovídat se zástupci různých vinařství, dozvědět se zajímavé informace, případně s nimi konfrontovat své názory. Je to i příjemný způsob, jak se seznámit s novinkami ve vinařské oblasti, zkonzultovat dotazy s odborníky nebo výhodně nakoupit kvalitní vína,“ uvedl Jan Haspekl z pořádající společnosti Global Wines. Návštěvníky podle něj čeká také doprovodný program ve formě řízených degustací firem Chateau Ste Michelle, Paul Jaboulet, Caliterra, Bersano, Johann Topf, Freixenet a Guy Saget.

Festival má za sebou již několik úspěšných ročníků pod původním názvem Festival vín, který navštívilo několik tisíc lidí. „Letošním Global Wines Festivalem navazujeme na tradici oslav vína a věříme, že účast bude opět hojná. Připravili jsme pro návštěvníky opravdu kvalitní kousky a zajímavé odborníky z předních světových vinařství,“ doplňuje Jan Haspekl.

Vinaři z Ameriky, Chile i Francie

Jedním z hlavních lákadel je účast prémiového vinařství Chateau Ste Michelles tradicí od roku 1912, které je pilířem americké produkce vín. Od počátků preferuje pěstování hroznů přírodní cestou za použití evropských postupů a jako jedno z mála pod sebou sdružuje producenty, kteří se úzce specializují pouze na bílá nebo červená vína. Chateau Ste Michelle si zakládá na vynikajících vínech z Merlot a Cabernet Savignon, ale také na – pro tuto oblast netypickém – Rieslingu.

Další ze jmenovaných vinařství – Paul Jaboulet Ainé – bylo založeno již v roce 1834 a nyní je jedním z nejvěhlasnějších vinařství v oblasti Severní Rhone. Jejích sto hektarů vinic je obhospodařováno s největší možnou péčí a s důrazem na vysokou kvalitu hroznů.  Dominantní odrůdou je Syrah, který velice sensitivně reaguje na terroir a klimatické změny. Nejznámější vinicí tohoto vinařství je pak La Chapelle, která produkuje vína nejvyšší kvality. O její prestiži svědčí i fakt, že La Chapelle 1961 byl zařazen mezi 20 nejlepších vín 20. století.

Caliterra je hrdým zástupcem chilských vinařství. Zdejší vynikající půdní i klimatické podmínky a nejmodernější technologie při zpracování dávají vzniknout nové generaci chilských vín. Vinice jsou kompletně obklíčeny Andami a zabírají přes 1000 hektarů. Vína této značky se vyznačují jedinečným ovocným tradičním základem – nejvíce pěstované jsou zde odrůdy Chardonnay, Cabernet Savignon, Merlot a Carmenére.

Guy Saget, rodinné vinařství, se pěstování vína věnuje již od roku 1790. Nachází se v údolí řeky Loiry, ve vynikající poloze a příznivém mikroklimatu. Vinice jsou osázeny výhradně odrůdou Sauvignon blanc, která se vyváží do celého světa.