Krkonošská Mapa republiky roztaje rekordně brzy

Pec pod Sněžkou – Skupina odborníků ze Správy Krkonošského národního parku dnes zkoumali tzv. Mapu republiky. Jedná se o sněhové pole na jižním svahu Studniční hory, kde se díky severnímu a severozápadnímu větru drží sníh nejdéle ze všech míst české části Krkonoš a při odtávání připomíná mapu někdejšího Československa. Letos však kvůli skromné zimě roztaje nezvykle brzy, podle správců KRNAPu nejpozději do poloviny června.

Cílem dnešního výzkumu bylo zjistit, jak sněhová pokrývka ovlivňuje mikroklima v závětrné lokalitě Studniční hory. Přestože její jižní svah přitahuje vědce už desítky let, velmi přesné výsledky měření rozlohy Mapy republiky i výšky sněhu však umožňuje až satelitní technika. Tu správa národního parku využívá jedenáctým rokem.

„Byly tu i snahy měřit manuálními metodami, to znamená buďto sněhovými sondami, byly tu instalovány i železné tyče jako sněhoměrné latě, ale všechny tyto metody se ukázaly jako neúspěšné,“ informoval Josef Harčarik ze správy parku.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Průzkum Mapy republiky v době většího množství sněhu zaměstnancům národního parku zabere i několik hodin. Tentokrát měli měření jednodušší a zvládli ho za hodinu. I tak šlo ale o poměrně náročnou práci v těžko přístupném terénu, protože prudký svaz vyžaduje alpinistické lyže, případně mačky.

V zimě bývá v místech Mapy republiky až patnáct metrů sněhu, dnes leží nad Modrým dolem zhruba tři metry pokrývky. Sníh roztál neobvykle brzy a oproti dlouhodobému průměru je ho letos zhruba polovina. „Hory jsou přirozenou zásobárnou vody. Z toho, že bylo málo sněhu, se dá přirozeně vydedukovat, že bude i sucho v průběhu celého léta,“ konstatoval mluvčí parku Radek Drahný.