Dva tisíce Spejblů a Hurvínků vytvořily v Čáslavi rekord

Čáslav (Kutnohorsko) - V Čáslavi si dnes dali dostaveníčko příznivci Spejbla a Hurvínka. Na náměstí Jana Žižky z Trocnova se jich hodinu před polednem sešly téměř dva tisíce. V rukou drželi obrázky a loutky představující slavné postavičky a mávali fotografům, kteří je snímali ze zdvihací plošiny. Vytvořili tak český rekord v co největším shromáždění všeho, co se týká loutek Spejbla a Hurvínka, na jednom místě.

Podle Evy Žižákové z pořádající agentury Dobrý den z Pelhřimova na náměstí dorazilo přesně 1 958 účastníků s nějakým motivem. Ve změti defilující středem náměstí komisaři napočítali 1 325 Hurvíknů a 897 Spejblů. „Stoprocentně je to rekord, který bude evidován v knížce rekordů a kuriozit,“ uvedla Žižáková.

Divadlo Spejbla a Hurvínka připravuje velké turné po republice

Většinu účastníků tvořili školáci z Čáslavi a okolí. Ředitelku Divadla Spejbla a Hurvínka Helenu Štáchovou hojná účast mile překvapila: „Udělalo mi to radost. Je to o to hezčí, že jsme si to nevymysleli sami.“ Podle ní to svědčí o skutečnosti, že obě loutky, které se zrodily již před desítkami let, mají co říci i dnešním dětem. Divadlo nyní připravuje velké turné po republice, cílem by mělo být zejména Ostravsko. „Teď se chystáme na cesty a tím jsme to tady zahájili,“ dodala.

Populární loutka Hurvínka oslavila 2. května už 85. narozeniny. Vytvořil ji v roce 1926 řezbář Gustav Nosek jako překvapení pro Josefa Skupu. Ten ji s radostí přijal a začal obsazovat do svých inscenací spolu s loutkou Spejbla. Dnes Hurvínek k dětem i dospělým promlouvá řadou cizích jazyků a kromě divadla vystupuje také v televizi a ve filmu.

Čáslavské náměstí Jana Žižky bylo 1. června svědkem pokusu o vytvoření českého rekordu shromážděním všeho, co se týče Spejbla a Hurvínka.
Zdroj: Alexandra Mlejnková/ČTK