Krajská zdravotní kvůli úhradám odložila drahé operace

Ústí nad Labem – Společnost Krajská zdravotní výrazně omezila péči ve svých pěti nemocnicích na Ústecku. Důvodem jsou podle zástupců menší úhrady ze strany pojišťoven. Změna se dotkne zejména čekatelů na plánované zároky pohybového ústrojí. Právě operace kyčelních kloubů totiž Krajská zdravotní k dnešku na delší dobu pozastavila. Vyjednávání o navýšení plateb ze zdravotních pojišťoven hodlá jednat Krajský úřad.

Pacienti, kteří měli v krajských nemocnicích dostat drahé totální endoprotézy, se jich prozatím nedočkají. Mnozí z nich přitom na tyto zákroky čekají již několik měsíců a nyní se lhůta zřejmě protáhne minimálně o další půlrok. „Věříme, že na konci roku operativu obnovíme tak, jak nám to finanční situace umožní,“ uvedl mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

Podle úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví letos nemocnice dostanou jen 98 procent peněz roku 2009, což může být i o desítky miliónů korun méně. Přesto podle pojišťoven není k tak radikálnímu odkládání operací důvod. Omezení se například vůbec nedotkne akutní péče. Právě proto, aby měla Krajská zdravotní na její zajištění dost peněz, musí plánované operace a některá drahá vyšetření odkládat.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Společnost přitom varuje, že pokud pojišťovny nezvýší vyplácení peněz, může se omezení péče dotknout i onkologických pacientů a lidí s roztroušenou sklerózou. I za takzvané centrové léky mají pojišťovny platit 98 procent roku 2009. To by podle Krajské zdravotní znamenalo ošetření méně pacientů nebo dokonce jejich vyřazení z léčby. Do vyjednávání o penězích se chce vložit i kraj, který je jediným vlastníkem Krajské zdravotní.

Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny omezuje péči zatím jen Krajská zdravotní. Městské ani soukromé nemocnice o takovém kroku neuvažují.

Sídlo Krajské zdravotní a.s.
Zdroj: ČT24