Hasiči drží pospolu, v Novém Boru proto možná skončí

Nový Bor (Českolipsko) – Tradice dobrovolného hasičského sboru se může brzy přerušit nebo úplně skončit. Radnice se rozhodla propustit velitele jednotky Josefa Kočího, který u dobrovolných hasičů pracoval 43 let. Na protest proti jednání městských představitelů dalo výpověď i dalších šestnáct hasičů z 24členného týmu. Radnice považuje jejich jednání za vydírání, kterému neustoupí.

Vztahy mezi končícími hasiči a novoborskou radnicí jsou velmi napjaté. Obě strany se shodují na jediném – že ta druhá strana je arogantní a neumí se chovat. „Když sem starosta poprvé přišel, tak nám řekl, že ho nemáme rádi a že jsme ho nechtěli jako starostu – to byla první věta, kterou tady řekl,“ řekl odvolaný velitel městských hasičů Josef Kočí. Od starosty dostal výpověď a do výslužby se chystá i většina dalších hasičů. „Přijde mně to jako hysterie, nešťastné a už i jako vydírání,“ zhodnotil jejich jednání starosta Jaromír Dvořák.

Pokud se hasičský sbor skutečně rozpadne, může to mít nedozírné následky. Upozornil na to bývalý starosta Jindřich Mareš – toho času v radniční opozici –, ale shodují se s ním i profesionální hasiči z České Lípy, kteří by po rozpadu novoborského dobrovolného sboru museli zasahovat i v sousedním městě vzdáleném asi šest kilometrů. „Nepodaří se nám v plném rozsahu zabezpečit dojezdové časy,“ upozornil ředitel českolipských hasičů Vladimír Formánek.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Výpovědní lhůta hasičů, kteří se postavili za vyhozeného velitele, vyprší za dva týdny. Radnice s nimi chce jednat. Starosta věří, že jsou hrozby plané. „Je to asi počtvrté, kdy hasiči kladou požadavky a dávají klíče na stůl,“ poukázal.