Spor Home Care Services s VZP dopadá na klienty

Hradec Králové - Klienti společnosti Home Care Services and Supplies, která zajišťuje domácí zdravotní péči, žijí v nejistotě. Kvůli sporům se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou uzavřela firma své pobočky v Jihlavě a Hradci Králové. A nově teď přestane pečovat o pojištěnce VZP v dalších třech svých pobočkách. Podle vedení společnosti se jedná asi o pět stovek lidí.

Pan Jiří Žalud z Hradce Králové využíval služeb domácí zdravotní péče společnosti Home Care Services sedm let. Nedávno mu oznámila, že už se o něho dál starat nemůže, protože jí VZP vypověděla smlouvu a přestala platit. „Když skončí firma, tak skončím i já. Ty sestřičky když přišly, tak to bylo pro mě povzbuzení,“ neskrývá obavy z budoucnosti klient  Home Care Services & Supplies Jiří Žalud. 

Zdravotní sestry z hradecké pobočky Home Care Services, které se staraly až o  sto dvacet pacientů, jsou od června v evidenci pracovního úřadu. Pobočka je zavřená. VZP svůj postup vysvětluje tím, že společnost Home Care Services dlouhodobě porušovala smluvní podmínky. „Vzhledem k tomu, že celou věc nyní řeší soudy, tak to specifikovat nebudu,“ odmítá cokoli sdělit mluvčí VZP Jiří Rod. „Naprosto nechápeme důvod, proč k té výpovědi došlo. My jsme nic neporušili,“ říká vedoucí pobočky Home Care Services & Supplies Zuzana Holanová. „S firmou Home Care Services máme uzavřenou smlouvu a dosud jsme s ní neměli žádné problémy,“ uvádí ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

VZP říká, že pacienti mohou využívat služeb jiných společností, které nabízejí domácí zdravotní péči. „Nemůže se stát, že by se někdo ocitl bez tohoto typu péče,“ dušuje se Jiří Rod. „Nemocný člověk si buduje tu důvěru k ošetřujícímu několik let a teď se to má změnit. To není dobré,“ zdůrazňuje se manžel klientky Home Care Services & Supplies Tomáš Grossmann.     

Někteří klienti stále doufají, že se pojišťovna s firmou nakonec dohodne.