Povodí Labe zastavilo revitalizaci slepých ramen Orlice

Týniště nad Orlicí – Povodí Labe zastavilo léta připravovaný projekt revitalizace slepých ramen řeky Orlice nedaleko Týniště nad Orlicí. Tvrdí, že kvůli nesplnitelným požadavkům Agentury ochrany přírody a krajiny. Agentura ale takové tvrzení odmítá, podle ní je za vším spíš nechuť Povodí Labe revitalizaci udělat.

Podle původního plánu se měla slepá ramena Orlice u takzvaného Tylova palouku vyčistit a řeka se měla částečně vrátit do svého původního koryta. Z plánu ale sešlo a na podzim příštího roku se začne pouze s revitalizací staré řeky, což je prioritou především pro město Týniště nad Orlicí.

Po revitalizaci slepých ramen dlouhodobě volají hlavně obyvatelé okolních obcí. Vadí jim nedostatek vody a hlavně zanesené řečiště, kvůli kterému se potýkají s velkým množstvím komárů. „Když se řeší takové problémy, měly by být řešeny pružněji, a ne takovou zdlouhavou až letitou cestou,“ domnívá se obyvatel Štěpánovska Josef Uhlíř.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Povodí tvrdí, že Agentura ochrany přírody a krajiny trvala u slepých ramen na rozsáhlejší variantě revitalizace, která je ale stěží splnitelná a hlavně až třikrát dražší. Agentura ale odmítá, že by její požadavky byly nesplnitelné. Nejsou podle ní rozhodně ani mnohonásobně dražší. „Je to možná hledání nějakých důvodů nebo výmluv proto, aby se tak akce nezrealizovala,“ řekl ČT Martin Hanousek z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Takzvaný Tylův palouk u řeky Orlice
Zdroj: ČT24