Voda na severu Čech prudce zdražuje – kvůli čističkám

Teplice/Most - Pitná voda na severu Čech zdraží na pětasedmdesát korun za kubík. V roce 2015 za ni už nejspíš tamní obyvatelé budou platit více než 100 korun. Severočeská vodárenská společnost se tak stala druhou nejdražší mezi velkými prodejci vody v České republice. Brání se tím, že zdražovat musí kvůli výstavbě nových čističek. Na ty měla dostat dotace z Bruselu, zatím jsou ale peníze v nedohlednu.

Připomíná to začarovaný kruh. Voda na severu Čech zdražuje, a lidé jí proto šetří. Zdražování ale nebere konce, šetření mu nezabrání. „Cena vody narůstá neúměrně,“ míní primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS). Zdražování doléhá hlavně na rodiny s nízkými příjmy. „Ten nárůst si myslím, že není v tuto chvíli sociálně únosný,“ uvedl náměstek mosteckého primátora Karel Novotný (ČSSD).

Severočeská vodárenská tvrdí, že zdražuje kvůli čistírnám odpadních vod. Česká republika totiž slíbila, že budou v každé obci nad dva tisíce obyvatel. „Sousední státy si při vstupu do EU vyjednaly mírnější podmínky a delší přechodné období,“ podotkla mluvčí Severočeské vodárenské společnosti Dagmar Haltmarová.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Česká strana dohodnuté podmínky plní a čeká na slíbené dotace z Bruselu. Ty ale zatím nedorazily, Severočeská vodárenská tak musí výstavbu čističek financovat sama. „Ministerstvo nepřestalo s Evropskou komisí vyjednávat. Do poloviny června by se mělo uskutečnit další jednání,“ upozornila mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková.

Jenže situace na severu Čech je komplikovaná – hoří termíny. Vodárenská společnost může nárok na letošní 200milionovou dotaci uplatnit jen do konce zkušebního provozu nových čističek. Ten skončí v polovině letošního roku.

Čištění odpadních vod
Zdroj: ČT24