Úředník odsouzený za korupci prý trpí duševní nemocí, do vězení nechce

Hradec Králové – Bývalý úředník na radnici v Kostelci nad Orlicí Milan Furda byl kvůli přijímání úplatků odsouzen na tři roky do vězení. Za mříže ale nastoupit nechce, soudu napsal, že trpí nevyléčitelnou duševní nemocí. Žádá proto o prominutí trestu, se žádostí o milost se obrátil i na prezidenta republiky. Podle vedoucího lékaře vězeňské služby v Hradci Králové je ovšem Furda schopen do výkonu trestu nastoupit. O celé věci teď bude rozhodovat soud, který může nástup do vězení nařídit.

Furda působil na radnici v Kostelci jako vedoucí odboru dopravy, podle policistů ale v letech 2008 a 2009 opakovaně přijímal úplatky za přihlášení nebo zápis změn do registru vozidel. Podle obžaloby takto získal skoro 20 tisíc korun. Teď už bývalý úředník radnici opustil po vynesení pravomocného rozsudku. 

Za mříže měl Furda nastoupit k 15. květnu, obrátil se ale na soud s tím, že trpí nevyléčitelnou duševní nemocí. Předvolání do věznice převzal 9. června a den na to byl hospitalizován na psychiatrické klinice v Praze. Policisté ho ale minulý týden dvakrát viděli, jak řídí po Kostelci. 

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Soud teď může nástup do vězení nařídit, důležitou roli v rozhodování přitom bude mít postoj vedoucího lékaře vězeňské služby v Hradci Králové, který už se vyslovil, že je Furda schopen nastoupit do výkonu trestu a že jeho zdravotní stav nebude výkonem trestu ohrožen.