Za měsíc začne velká přestavba Národního muzea

Praha - Do uzavření hlavní budovy Národního muzea před její pětiletou kompletní rekonstrukcí zbývá přesně měsíc. Lidé tak mají čas se do 7. července podívat se na exponáty pokrývající celý vývoj Země. Dnes se muzeum symbolicky rozloučí s přirodovědeckými sbírkami a návštěvníky láká na komentované prohlídky v oddělení zoologie, paleontologie, antropologie a mineralogie. Až do uzavření muzea pak bude ke zhlédnutí výstava, která se věnuje starým českým pověstem.

Budova v květnu oslaví 120 let od otevření a za celou dobu neprošla rekonstrukcí. Je v havarijním stavu a přestává splňovat bezpečnostní předpisy. Po opravě čeká návštěvníky nové zázemí. „Budova samozřejmě nemůže být zcela radikální, je národní kulturní památkou, ale i ta se částečně změní, bude zastřešené nádvoří a bude zpřístupněna kopule,“ vysvětluje ředitel Národního muzea Michael Lukeš. Zároveň je potřeba budovu vyklidit.

„Celá ta stěhovací akce, která probíhá od roku 2007 včetně balení sbírek, bude stát 90 milionů,“ říká náměstkyně pro centrální sbírkovou a výstavní činnost Dagmar Fialová. Nejcennější exponáty stěhovaly speciální eskorty s policejním doprovodem. Jako poslední vyrazila dva tisíce let stará socha keltské hlavy. Jenom její pojistná hodnota totiž dosahuje desítek milionů korun.

Muzeum za měsíc zavírá (zdroj: ČT24)