Hasičům se podařilo zvládnout požár pneumatik na Chrudimsku

Bor u Skutče – Hasičům už se i díky pomoci těžké záchranářské techniky z Hlučína podařilo zvládnout požár skládky pneumatik v Boru u Skutče. Podle mluvčí krajských hasičů Venduly Horákové však budou hasiči místo několik dní dohašovat. Pracovníci inspekce životního prostředí upozorňují, že mohlo při hašení dojít ke kontaminaci zdroje podzemní vody. Oheň vypukl v pondělí odpoledne a na místě zasahovalo 19 hasičských sborů. Škoda je přeběžně vyčíslena na pět milionů korun, oheň poškodil i část sousední truhlárny.

Proti původním odhadům byla rozloha skládky podstatně větší než udávaných 20 x 20 metrů. „Teprve když se podařilo zkrotit plameny, hasiči zjistili, že hořlavý materiál na skládce dosahuje výšky sedmi metrů, délky 150 a šířky 60 metrů,“ uvedla Horáková.   

Během dne na místo dorazil hasičský záchranný útvar z Hlučína s kolovým nakladačem, univerzálním dokončovacím strojem, nákladním automobilem a velitelským vozidlem. Těžká technika pak začala odvážet hořlavý materiál do bezpečné vzdálenosti. Hasiči předpokládají, že nasazení hlučínského útvaru bude trvat až několik dní, požářiště se totiž musí rozebrat a dohašovat. 

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Hustý dým z požáru byl vidět desítky kilometrů daleko, naštěstí jej vítr rozehnal a obyvatelé Boru ani okolních obcí nemuseli být evakuováni. Obyvatelům Boru ale stále ještě hrozí evakuace, pokud by se meteorologické podmínky změnily. Do obce by v tom případě byl přistaven autobus k odvozu všech 180 obyvatel do evakuačního střediska. 

Požár vypukl ve zrušené firmě na likvidací odpadu, kde místní podnikatel dříve drtil pneumatiky, později však činnost ukončil. Oheň zřejmě způsobili dělníci, kteří na blízké budově spravovali střechu. Jiskra z autogenu spadla na hořlavý materiál, a i když se plameny snažili uhasit, rozšířily se na skládku pneumatik.