Zastupitelé zarazili Rathovi nákup středověké tvrze

Plaňany (Kolínsko) – Středočeský hejtman David Rath by chtěl zachránit chátrající gotickou tvrz v Hradeníně na Kolínsku. Krajské zastupitele ale hejtmanův záměr nezaujal a třímilionovou investici na odkoupení tvrze neschválili. Podle části zastupitelů má teď kraj jiné priority a peníze na rekonstrukci v rozpočtu nejsou. Kraj navíc loni koupil zámek v Buštěhradu, jehož oprava vyjde na stovky milionů. David Rath se ale svého úmyslu nechce vzdát.

Proti hejtmanu Rathovi (ČSSD) se kromě opozice postavila i část komunistických zastupitelů, na jejichž podpoře středočeská rada stojí, jedna zastupitelka ČSSD se zdržela. „Vzhledem k nižšímu příjmu daní si Středočeský kraj v tuto chvíli tuto investici nemůže dovolit,“ vysvětlil předseda majetkové komise Pavel Hubený (KSČM). O nákupu gotické památky ze 14. století se zastupitelé přeli hodinu.

Zastupitelé především chtěli slyšet konkrétní částku, kterou bude muset kraj do rekonstrukce památky investovat. Hejtman ale nedokázal odpovědět. Architektonickou studii chtěl kraj provést až poté, co by tvrz koupil. Zastupitelům to ale nevyhovovalo. „Padly částky mezi 100 a 300 miliony korun. Nemít jasný projekt je skandální a nezodpovědné,“ kritizoval hejtmana opoziční zastupitel Petr Bendl (ODS).

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Hejtmana výsledek hlasování nemile překvapil. „Myslím si, že je to hrubá chyba,“ uvedl. Krajská rada chtěla tvrz upravit pro muzejní účely. Ve věži měla vzniknout expozice o středověkém venkově, v přilehlé stodole z 19. století měl být depozitář Regionálního muzea Kolín. Jeho vedení už se na nové prostory velice těšilo. „Sbírky máme uloženy krajně nevyhovujícím způsobem, rozptýleny v devíti objektech v naprosto katastrofálních klimatických podmínkách,“ upozornil ředitel muzea Vladimír Rišlink.

Hejtman se svého záměru vzdát nechce. O koupi hradenínské tvrze proto budou zastupitelé jednat znovu. David Rath se chystá opět navrhnout koupi už na příští schůzi.