Křišťálovou popelnici vyhrály Říčany

Hradec Králové – Cenu za nejlepší systém sběru a třídění odpadu získaly letos středočeské Říčany. V sedmém ročníku soutěže O křišťálovou popelnici předstihly Olomouc a obec Zruč-Senec z Plzeňska. Obce a města získávají hodnocení podle toho, jak nakládají s komunálním odpadem, zdrojem informací jsou pravidelné výkazy obcí. Posuzuje se například i informování občanů o způsobech nakládání s odpady. Celkem se soutěže zúčastnilo téměř šest tisíc měst a obcí – všechny, které jsou v systému společnosti EKO-KOM, která v Česku organizuje sběr, třídění a recyklaci odpadů.

Radnice vítězných Říčan získala odměnu 150 tisíc korun. Křišťálovou popelnici převzala od Průhonic, které v soutěži vyhrály loni před Zručí-Sencem a Řevnicemi, předloni zvítězil Český Brod. Letos se do finále soutěže kromě vítězné trojice dostaly také Praha, Jilemnice,Svitavy, Jeseník, Jablunkov, Rožnov pod Radhoštěm, Štoky, Planá nadLužnicí, Sedlčany, Blovice a Otovice.

Průměrný Čech podle organizátora soutěže loni vytřídil 36,6 kilogramu papíru, plastů, skla a nápojových kartonů. Celková míra recyklace obalů se tak v Česku za loňský rok zvýšila o více než šest procent. Zatímco v roce 2009 systém EKO-KOM zajistil využití a recyklaci pro skoro 565 600 tun obalových odpadů, v minulém roce již pro více než 603 tisíc tun. Možnost třídit odpady má podle firmy EKO-KOM 10,4 milionu lidí, tedy asi 98 procent populace v Česku.