Pražská zoo hlásí vzácný přírůstek - mládě hrocha obojživelného

Praha – Zoologická zahrada v pražské Tróji včera přivítala vzácný přírůstek, narodilo se tam totiž mládě hrocha obojživelného, který patří mezi ohrožené druhy. Malý hrošík se má zatím čile k světu a už příští týden by ho mohli vidět i návštěvníci zahrady. Jeho matkou je samice Maruška a otcem pak samec Slávek. Podle kurátora zahrady Pavla Brandla je mládě vitální a už brzy po narození se napilo mléka.

Samice Maruška se narodila v Ostravě, do pražské zahrady se stěhovala v roce 2002. Včerejší přírůstek je už jejím čtvrtým mládětem, úspěšně se ale podařilo odchovat jen jedno - dvě předchozí bohužel zemřela. Podle chovatelů je to ale běžné, že u mladých hroších samic, které nevyrůstají ve skupině, první a druhý porod nedopadne úspěšně. Samice se totiž nemohou poučit od těch zkušenějších.

Vůbec prvního hrocha obojživelného se v pražské zoo podařilo odchovat v roce 1977, i po bezmála 35 letech je ovšem podle chovatelů každé narození hrocha považováno za významný chovatelský úspěch. 

Březost hroších samic trvá zhruba 227 – 240 dní a rodí většinou jedno, zřídka i dvě mláďata. Zajímavé je, že hroši rodí pod vodou, což je u suchozemských savců výjimečné. Mládě váží při narození 25 až 45 kilogramů a měří asi 120 centimetrů. Od narození umí plavat a ve vodě se také převážně zdržuje. Zvláštností je, že i mateřské mléko saje většinou pod vodou, dokáže totiž uzavřít uši i nosní dírky.