Modely aut závodí 24 hodin pro Kuře

Praha – Zábavně-charitativní závod dálkově ovládaných modelů aut probíhá již pošesté v letňanském obchodním centru. Akce s názvem 24 hodin pro Kuře spojuje soutěživost, dlouhodobé soustředění i smysl pro pomoc jiným. Přesně v poledne po tamní dráze začalo kroužit 13 přihlášených automobilových zmenšenin. Celých 24 hodin musí jednotlivé posádky vydržet, aby v závodě zvítězily – to však není hlavním cílem setkání. Výtěžek půjde na konto sbírky Pomozte dětem.

Celkem 13 týmů ve složení tří střídajících se členů tráví dobrovolně řadu hodin s dálkovým ovládáním v roce. Každoroční zmenšenou obdobu slavného závodu Le Mans vymysleli podnikatel v oboru dětských hraček Alan Tretera a herec Čestmír Řanda. „Nechtěli jsme jezdit jen tak zbůhdarma, určitě jsme chtěli někomu pomoct a v tu chvíli se mi vybavilo kuře se záchranným kruhem. Od té doby to funguje,“ uvedl Tretera.

V loňském roce se během závodu podařilo vybrat přes 88 tisíc korun. I letos organizátoři věnují výtěžek akce společnému projektu České televize a Nadace rozvoje občanské společnosti sbírce Pomozte dětem. Diváci i náhodní kolemjdoucí mohou během celého víkendu přispívat do připravených kasiček a pomoci tak ohroženým a znevýhodněným dětem.

Reportáž Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)

„Ono je to o tom, že se lidi potkávají, že se spolu baví a hrají si. Ono to má k těm dětem blízko a s projektem Pomozte dětem to jde velice dobře dohromady,“ dodal Řanda. Odbíjením nedělního poledne však akce 24 hodin pro kuře neskončí. Zájemci si poté za dobrovolný příspěvek Kuřeti budou moci ježdění s auty Mini Zet vyzkoušet, a to až do 19 hodin.