Zoo ve Dvoře může přijít o zvířata

Dvůr Králové nad Labem - Zoologické zahradě ve Dvoře Králové hrozí, že přijde o řadu vzácných zvířat. Za vším je spor s Evropskou asociací zoologických zahrad, ze které královédvorská zoo před časem vystoupila. Asociace teď požaduje vrácení zvířat, která do Dvora zapůjčila.

Prestižní asociace zoologických zahrad (EAZA) dlouhodobě kritizovala porušování pravidel při chovu zvířat, ke kterým ve Dvoře docházelo, nakonec zoo podmínečně vyloučila. Ta na to reagovala vystoupením z asociace.

Královédvorská zoo má v rámci evropského programu zapůjčeno padesát zvířat. „Pokud by se spor vyvíjel nejhorším možným způsobem, museli bychom je vrátit,“ připustil Marian Slodičák, předseda představenstva Zoo Dvůr Králové.


Týkalo by se to některých goril, slonů či pralesní žirafy okapi. Získat takové zvíře do zápůjčky může trvat i deset let. „Okapi patří mezi nejvzácnější zvířata a zájem zahrad o takovou raritu je obrovský,“ řekla zooložka Kristina Tomášová, která v královédvorské zoo dříve pracovala. Obává se, že se ztrátou zvířat přijde zahrada o již tak upadající prestiž. Podle hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France je ale momentálně spor na dobré cestě k řešení.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)
Žirafa okapi
Zdroj: ČT24