Reklamy na noční klub děsí rodiče žižkovských školáků

Praha – Rodiče dětí ze základní školy Lupáčova v Praze na Žižkově si stěžují na reklamu na erotický klub, která je v blízkosti školy. Propagace na chodnících je tam nejen načerno, ale podle městské vyhlášky je inzerce erotických služeb úplně zakázaná. Technické služby slibují, že poté, co všechna lákadla zdokumentují, začnou jednat s městem o jejich odstranění.

Reklamy na noční klub jsou nastříkány na chodnících v bezprostřední blízkosti základní školy. Jedna je dokonce umístěna hned naproti, kudy žáci každodenně procházejí od nedaleké tramvaje. Rodiče dětí jsou proto zděšeni, stejně jako vedení školy. „Reklama takto blízko ke škole nepatří,“ soudí ředitel Milan Hausner.

Chodníky patří pod Technickou správu komunikací, která reklamy na chodnících nepovoluje. Kromě toho jakákoliv inzerce a nabízení erotických služeb je v Praze vyjma jedné ulice na periferii zakázaná. Majitel klubu, který je provozován hned ve vedlejší ulici, se však pro ČT nechtěl k případu vyjadřovat.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Potrestání viníků je složité

Magistrát může toho, kdo takovou inzerci na chodníky umístil, potrestat pokutou v maximální výši třiceti tisíc korun. Najít zadavatele černé reklamy je však velmi komplikované. „Majitelé těchto provozoven se k nim většinou nehlásí a je velice komplikované najít viníka a potrestat ho,“ dodává žižkovská radnice. Technici nicméně slibují, že jakmile vyhledají všechny reklamy, začnou s jejich odstraňováním.

V řadě městských částí jsou erotické kluby doslova na každém kroku. Doposud totiž neexistuje žádná městská vyhláška, která by umístění těchto podniků na rozdíl od heren regulovala. Když se hlavní město Praha v minulosti několikrát pokoušelo prosadit návrh zákona o prostituci, který by mimo jiné vymezoval fungování veřejných domů, poslanci ho pokaždé odmítli.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24