Parkování v Mostě mohou lidé zaplatit přes SMS

Most - V Mostě dnes spustili placení parkovného přes SMS. Cena za stání bude stejná, jako při běžném způsobu platby u parkovacího automatu. V Ústí nad Labem, Děčíně i Chomutově takový systém již nějakou dobu mají. Poslední statutární město v Ústeckém kraji, kde parkovné tímto způsobem zaplatit nelze, jsou Teplice. Zdejší radní o této variantě údajně ani neuvažují.

„Každý motorista, který zastaví na placeném parkovišti, si může vybrat, zda zaplatí parkovné v hotovosti, nebo odešle SMS zprávu ze svého mobilu,“ uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí města Alena Sedláčková. Cena parkovného je stejná jako za platbu v hotovosti, mobilní operátor si za zprostředkování služby účtuje cenu za zaslání běžné SMS.

V Teplicích o zavedení této služby zatím neuvažují. „Nabídku jsme měli, ale probírali jsme jí jen okrajově. Neshledali jsme důvod pro zavedení takové služby,“ uvedl náměstek teplického primátora Hynek Hanza. Ani od obyvatel města podle něj takový požadavek nevzešel. Teplice ale mají na rozdíl od ostatních velkých měst v kraji nedaleko centra velké neplacené parkoviště.

V Ústí nad Labem mohou řidiči platit za parkování mobilem už od 1. září 2008, od té doby tuto službu podle ředitele Městských služeb Miroslava Štráchala využilo téměř 49 000 lidí. Za hodinu parkování platí 15 korun. Největší zájem byl v roce 2009, kdy pomocí SMS zaplatilo přes 21 000 řidičů. Počet plateb se ale snížil po otevření obchodního centra ve středu Ústí, kde se za prvních 90 minut parkování neplatí.

Děčín zavedl tuto bezhotovostní možnost zaplacení parkovného v dubnu 2009. Počet řidičů, kteří to využívají, podle děčínské městské policie roce narůstá. V prosinci 2010 používalo tuto službu v průměru 1000 řidičů měsíčně. Jedna hodina parkování vyjde v Děčíně na 20 korun. Podle děčínského primátora Františka Pelanta dosavadní výsledky ukazují, že to byl krok správným směrem. „Lze tak do budoucna uvažovat o využití plateb prostřednictvím SMS i v jiných oblastech,“ dodal primátor.

V Chomutově se k systému připojili v květnu loňského roku. Hodinu se v Chomutově parkuje za 20 až 40 korun podle místa, do třiceti minut za pět korun. Podle webových stránek města parkovné vynáší měsíčně asi 650.000 korun, z toho asi 11.000 korun jsou příjmy za SMS parkovné.