Na lodi do práce - i to je dnes v Praze možné

Praha - V důležitou dopravní tepnu se dnes v Praze kvůli stávce proměnila Vltava. Už od pěti hodin ráno po ní totiž pluje mimořádná kyvadlová lodní linka, která posiluje dopravní spojení mezi jižní částí metropole a centrem města. Bezplatná plavba na lodních linkách, které budou jezdit až do osmé hodiny večerní, se pro řadu Pražanů stala vítaným zpestřením dne.

Několik desítek lidí, kteří by za normální situace využili metro či tramvaj, se dnes rozhodli využít lodní dopravu. „Plavba je dlouhá přibližně deset kilometrů a časově to je padesát minut,“ uvedl strojník z lodi Danubio Marek Laub. Většina cestujících nicméně považuje plavbu na lodi spíše za atrakci.

Vltavu dnes pro Pražáky brázdí sedm lodí

Reportáž Kateřiny Kubalové (zdroj: ČT24)

„Lodě jezdí zhruba v hodinových intervalech, v těch ranních špičkách byla lodní doprava posílena na patnáctiminutový interval,“ podotkl mluvčí společnosti Ropid Filip Drápal. Na lodní linku X21 vypravila pražská paroplavební společnost sedm lodí včetně největší pražské lodi – parníku Vyšehrad. „Na Vyšehrad se vejde 350 cestujících a na ty menší lodě je to od 164 do 250,“ doplnil Dušan Sahula z Pražské paroplavební společnosti.

Kolik za alternativní lodní dopravu město zaplatí zatím není jasné. Náklady se budou teprve vyčíslovat. „Zájem o cestování po Praze je zatím dnes velmi slabý, tak ani lodní doprava nemá tak vysoké využití, jak jsme předpokládali, ale možná jsme i radši, než abychom řešili nějaké kapacitní problémy,“ míní Drápal. Lodě jako náhradní doprava nejsou v Praze žádnou novinkou. Naposledy je mohli lidé využít při rekonstrukci tramvajové trati ve vyšehradském tunelu.

Čekání na loď
Zdroj: ČT24