Spor o územní plán paralyzuje Nové Město nad Metují

Hradec Králové - Novému Městu nad Metují hrozí, že nebude mít územní plán, který je důležitý pro rozvoj města. Žalobu na neplatnost dokumentu podal tamní obyvatel Jiří Šrámek, kterému se nelíbí záměr novoměstské radnice postavit přes jeho pozemek silniční přeložku. Kauzu nyní řeší soud. Současná situace tak znemožňuje novoměstské radnici na pozemcích plánovat a zahajovat jakoukoli výstavbu.

Nová silnice by měla odvést dopravu z historického centra města do méně obydlených částí. Mluví se o ní už od dvacátých let minulého století, jenže ne každému se to líbí. A majitel jednoho z pozemků potřebných pro stavbu Jiří Šrámek šel dokonce tak daleko, že zpochybnil celý územní plán. „Územní plán je pro město základní a také nejdůležitější dokument,“ zdůrazňuje vedoucí odboru výstavby novoměstské radnice Josef Mathes. „Územní plán vymezuje stavební plochy pro průmyslovou zónu, dále zemědělské plochy, stavební plochy apod. Z tohoto hlediska je to určující dokument pro rozvoj města,“ dodává místostarostka Bronislava Malijovská.  

Pokud by se město náhle skutečně ocitlo bez územního plánu, znamenalo by to tedy značné komplikace. „Určitě by to zkomplikovalo povolování a umisťování staveb, další komplikací by bylo získávání peněz z různých fondů,“ upozorňuje Josef Mathes. 

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Majitel pozemku Jiří Šrámek, který žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu podal, žádost o rozhovor odmítl s tím, že to v této fázi sporu nepovažuje za vhodné, a že k tomu v podstatě nemá co říct. „Ta žaloba je postavena na tvrzení, že město udělalo nějaká profesní pochybení v době, kdy se projednával územní plán. Údajně nesplnilo všechny své zákonné povinnosti,“ naznačuje jádro žaloby tajemník Městského úřadu Nové Město nad Metují Petr Tyč. 

Novoměstská radnice předpokládá, že rozhodnutí soudu bude znát do konce června.