Na roudnické airshow se ukáže zbrusu nová CASA i gripeny

Roudnice nad Labem – V pořadí už jedenáctý ročník tradiční Memorial Air Show, který dnes odstartoval na roudnickém letišti, přilákal tisíce lidí. V první den dvoudenní přehlídky se představili letci na historických i moderních strojích a sportovní akrobati. K vidění je průřez letecké techniky z uplynulého století od sovětské stíhačky Jak-3 z druhé světové války přes Lisunov Li-2, což je sovětská verze legendární americké Dakoty, až po moderní gripeny české armády.

„Vůbec poprvé se nám podařilo do ČR dostat letoun OV10 Bronco, který létal ve vietnamské válce, nikdy v České republice nebyl a létají asi tři kusy na světě,“ lákal návštěvníky airshow její organizátor Vlastimil Dvořák.

Z dalších historických letadel se organizátorům podařilo získat například americkou stíhačku Corsair z druhé světové války či poválečný americký palubní bombardér Skyraider. Naopak nepřiletěl bombardér Mitchell, kterému se porouchal motor. Podle Dvořáka je to problém mnoha těchto starých strojů, v poslední době prý dokonce tři shořely, včetně létající pevnosti, která v minulosti Roudnici také navštívila.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Svá letadla představila i armáda. Celý den mohli lidé vidět například vrtulník Mi-24 z tygří letky nebo letoun L-159. V Roudnici se má objevit i nový dopravní letoun CASA a přeletět gripeny.

Roudnická letecká show už má dnes dlouhou historii. „První airshow byla přesně před dvaceti lety 18. července 1991 a byla oslavou veteránů. Za těch dvacet let se tady vystřídaly téměř všechny typy, které dneska z druhé světové války ještě létají,“ připomíná Vlastimil Dvořák.

Dnešní program přehlídky odstartoval v jednu hodinu odpoledne a skončil v 17:00. Ve stejném čase bude probíhat program i v neděli.