Muzeum v Pasekách přišlo o vzácné housle

Paseky nad Jizerou - Zloději v noci z neděle na pondělí řádili v muzeu v Pasekách nad Jizerou. Ze zdejších sbírek si odnesli patery vzácné housle z poloviny devatenáctého století. Jiné exponáty, které se dají lépe zpeněžit, nechali bez povšimnutí. I to nasvědčuje jedné z vyšetřovacích verzí, podle níž si krádež mohl někdo objednat.

V muzeu zůstala podlaha posetá střepy. Vznikla škoda za pár set tisíc korun. Kulturně historická ztráta je ale mnohem větší. „Pro nás jsou ty nástroje nejdůležitější, protože jsou Věnceslava Metelky, zakladatele houslařské školy,“ podotkla Andrea Barjaková, odborná pracovnice muzea.

Do prvního patra vylezli zloději po žebříku, rozbili okno a zamířili rovnou k vitríně s nejstaršími houslemi z poloviny 19. století. Potom do druhé místnosti pro další čtyři nástroje a stejnou cestou ven. Celé to trvalo dvě minuty. „Policisté dorazili na místo za šest minut, pachatele ale na místě nedostihli,“ řekl Petr Kmínek, tiskový mluvčí Policie ČR v Semilech.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Zloději museli překonat zabezpečovací systém. Okna před rozbitím přelepili páskou, aby je řinčení skla neprozradilo moc brzy. Příliš námahy na to, že na trhu jsou takové nástroje prakticky neprodejné. „Nástroje mají obrovskou historickou cenu,“ povzdychl si houslař Tomáš Pilař.

Způsob provedení, to, že se ztratily jen určité exponáty i to, že na pohled kvalitnější nástroje zůstaly na místě, ukazuje na krádež na objednávku. Pracovníci muzea se teď obávají, že housle nenávratně zmizí v soukromých sbírkách.