Praha musí dokazovat právo na pojistku za Průmyslový palác

Praha – Obvodní soud pro Prahu 6 si dnes vyžádal povinnost města Prahy dokázat, že má právo na pojistné za vyhořelý Průmyslový palác. Obvodní soud líčení ve sporu o výši pojistného odročil na září. Pojišťovny už Praze vyplatily 181 milionů korun, Praha ale žádá přes 1,2 miliardy korun.

„Hlavní město tvrdí, že je oprávněnou osobou z pojistné smlouvy, kterou ale samo neuzavřelo,“ uvedla místopředsedkyně soudu Zuzana Barochová. Smluvními stranami jsou podle ní společnost Incheba Praha, která měla v době požáru Výstaviště pronajaté, a dvě pojišťovny - Česká podnikatelská pojišťovna a pojišťovna Uniqua. „Je na žalobci (Praze), aby prokázal, že je oprávněnou osobou. Soud v této souvislosti zkoumá platnost pojistné smlouvy,“ doplnila. Oprávněnou osobou je podle litery zákona osoba, které v důsledku pojistné události vznikne právo na pojistné plnění.

Náměstka primátora Ivana Kabického (ODS) rozhodnutí soudu překvapilo, znamená podle něj jistý zvrat. Původně prý očekával, že bude přizván nezávislý soudní znalec, který posoudí výši škody. „Do 15 dnů musíme předložit materiál, který prokazuje nárok Prahy na pojistné. Myslíme si ale, že máme dost argumentů,“ doplnil Kabický.

Pojišťovny vyčíslily škodu na památce, kterou v říjnu 2008 poškodil požár, na 181 milionů korun. Tuto částku už také vyplatily. Praha ale žádá mnohem víc. V červnu 2009 kvůli tomu podala žalobu na vyplacení pojistného. Požadovanou částku snížila o oněch vyplacených 181 milionů korun. Praha i pojišťovny se od začátku roku sešly na několika mimosoudních jednáních. Obě strany ale potvrzují, že shodu nalézt nedokázaly. Kabický ovšem tvrdí, že magistrát bude s pojišťovnami i nadále mimosoudně jednat. Peníze z pojistného chce hlavní město použít na obnovu Průmyslového paláce.

Historická budova bude dostavěna podle návrhu architekta Jakuba Ciglera a jeho studia Cigler Marani Architects a.s. Společnost připraví návrhy dostavby vyhořelého křídla, vybudování podchodu pod střední částí, ale i řešení okolí budovy. Stavět by se podle náměstka Ivana Kabického mohlo začít na začátku roku 2014, cena se odhaduje na 1,6 miliardy.