Na Liberecku se sloučí nakonec jen dvě školy

Liberec - Z projektu reformy středních škol v Libereckém kraji schválili dnes zastupitelé jen sloučení dvou středních odborných škol v České Lípě. V původním záměru se přitom počítalo se sloučením dalších čtyř, dva záměry ale kraj stáhl, další dva dnes zastupitelé nepodpořili. Studenti, pedagogové i rodiče škol je za to odměnili bouřlivým potleskem. Podle náměstka pro školství Radka Cikla je rozhodnutí nešťastné, Liberecký kraj potřebuje kapacity redukovat, už dnes mu chybí peníze na financování školské sítě i na opravy budov.

O reformě středního školství v Libereckém kraji se diskutuje už od konce loňského roku. Návrh původně počítal se snížením kapacity středních škol z 25 877 míst na 22 634, což představuje dvanáctiprocentní redukci kapacit. Bez toho bude kraj v letech 2011 až 2014 na dofinancování škol potřebovat přes půl miliardy Kč. Tento návrh byl ale pro zastupitele nepřijatelný a setkal se s odporem široké veřejnosti. „Už dnes nám ale chybí peníze na mateřské školy, v současné době registrujeme 350 žádostí o navýšení jejich kapacit, na další pracovníky v mateřinkách ale bez redukce na středních školách nejsou peníze,“ řekla vedoucí školského odboru Jiřina Princová.

Původní návrh optimalizace počítal mimo jiné se sloučením Gymnázia v Mimoni s Gymnáziem v České Lípě, kraj ale od záměru upustil. Nesloučí se ani sklářské školy v Novém Boru a Kamenickém Šenově. Uměleckou průmyslovku v Šenově by mělo do konce letošního roku převzít ministerstvo školství, jako jednu ze škol tzv. „rodinného stříbra“. Zastupitelé dnes záměr schválili. Naopak nepodpořili návrh na sloučení frýdlantského gymnázia s tamní střední odbornou školou hospodářskou a lesnickou a odmítli i sloučení dvou jabloneckých gymnázií. V zastupitelstvu dnes ale nezískal dostatečnou podporu návrh předat Gymnázium Frýdlant městu, a tak škola dál zůstane krajskou institucí.

V Libereckém kraji se první kolo optimalizace středních škol uskutečnilo už v letech 2007 a 2008. Z původních 48 krajských středních škol jich zůstalo 38. Studentů ubývá, v nynějším školním roce, tedy loni v září, jich do středních škol v kraji nastoupilo kolem 19 000, v září 2011 jich má být podle odhadů již jen 16 000 a dál jich bude ubývat. Ani tato optimalizace nebude zřejmě poslední, připustil Cikl.