OBRAZEM: Obce hlásí škody po řádění tornáda

Praha - Tornád řádilo v úterý na Pardubicku možná víc, meteorologové ale ještě prověřují, zda se v některých případech nejednalo o takzvané tromby. Tornádo se pravděpodobně vyskytlo kolem 17:00 v Pardubicích, kolem 17:30 pak na Nymbursku a v obci Hroubovice na Chrudimsku. Vítr ničil střechy a vyvracel stromy, nikomu se nic nestalo.

Jako tromby se označuje vzduchový vír, který se ale nedotkne země. Podle odborníků z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se ale minimálně v Pardubicích jednalo prokazatelně o tornádo, vítr zde totiž demoloval střechy. Tornádo je silně rotující vír se zhruba vertikální osou, který se alespoň jednou dotkne země a je dost silný, aby na ní mohl způsobit škody.

Poškozeny jsou domy, výrobní hala i obecní majetek

Ve Starých Čívicích, místní části Pardubic, vítr v úterý odpoledne poškodil deset až 15 střech rodinných domů a objekty dvou firem v průmyslové zóně. Tornádo srolovalo střechu výrobní haly, kusy plechů poničily auta, vítr bral i stromy. Zaměstnancům firem i lidem v okolí se nic nestalo. Škody ale půjdou do milionů.

Tornádo vzniká tak, že bouřkový mrak ze země nasává teplý vzduch a živí se jím. Za určitých okolností se uvnitř mraku roztočí proud vzduchu a z něj se dolů k zemi spustí vír a tornádo začíná řádit a ničí všechno, čeho se dotkne. Nejsilnější tornáda můžou přežívat až 1,5 hodiny. Proč ale vzniká, vědci zatím přesně nevědí a neexistuje ani technika, která by je předpověděla.

V Česku se za posledních patnáct let objevilo v průměru pět tornád ročně. Mají i svojí stupnici od nejslabšího po nejničivější. Jako F nula jsou označována ta, která shazují komíny. F1 už vytlačují auta ze silnic, F2 je už i nadzvedávají.  F3 převrátí vlak, F4 srovnává se zemí i dobře postavené domy a při F5 létají auta až sto metrů daleko. V Česku se objevují maximálně o síle F3, za vůbec nejsilnější za posledních dvacet let je označované to, které poničilo Litovel před sedmi lety. Nechalo po sobě zničená auta i celé domy, silnice a chodníky.

Budovy v průmyslové zóně mají železobetonovou konstrukci a plechové opláštění a přírodním živlům neodolají. Firmě JTEKT tornádo zničilo výrobní halu, 122 zaměstnanců stačilo utéct. Společnost KYB Manufacturing Czech zatím odhaduje škody na deset milionů korun. Tornádo poškodilo střechu administrativní budovy a mobilní sklad s díly pro výrobu tlumičů, který bude muset nechat firma rozebrat. Opravy potrvají dva měsíce. Většina z 30 zaměstnanců, co pracují v administrativní budově, už v objektu okolo páté hodiny, když místem prohnalo tornádo, nebyla. Výrobu živel na rozdíl od společnosti JTEKT nezasáhl.

Ve Starých Jesenčanech popadala střešní krytina u šesti domů, nejvíce škod bylo zaznamenáno v jihovýchodní části obce. Vzduchem létalo vše, co bylo volně položené, některé předměty byly nalezeny i stovky metrů v poli. V Mikulovicích byly poničeny řadové domky, ploty skončily v poli a lidem vítr odnesl zahradní domky.

Podle zpravodaje ČT Michala Klokočníka lidem pomáhají s odstraňováním následků tornáda hasiči i strážníci, stavební firmy nabídly lidem už včera provizorní zastřešení. Mimořádnou situaci řeší i pardubický magistrát.

Svědci, kteří tornádo v úterý odpoledne viděli, popisují, že s sebou bralo všechno, co mu přišlo do cesty. Nejdřív prý uhodil blesk a zvedal se vítr. „Viděl jsem, jak se zvedá trampolína do stometrové výšky a mizí někam na Máteřov. Nám to naštěstí vzalo jen pár tašek na střeše,“ řekl Jiří Kudláček. „Chytlo mě to cestou domů z práce. Kdybych se neschoval za trafiku, tak mě to tornádo semele,“ řekl obyvatel Starých Čívic, který pracuje v průmyslové zóně jako vrátný.

Ničivé vzdušné víry se ale v úterý vyskytly i v dalších obcích v okolí Pardubic. Poškozené střechy hlásí lidé ze Starých Jesenčan, Mikulovic, Blata a Hroubovic. V obci Blato přišli o život dva koně, možná v důsledku statické elektřiny. Po kobylách zbyla jen hříbata.

Hasiči rovněž odstraňovali popadané stromy na několika místech v kraji - mezi Štěpánovem a Luží, mezi Brdem a Hlubokou, Borem u Skutče a Novými Hrady. Silný vítr poškodil i stromy na silnici z Horního Újezdu směrem na Sebranice a zpřetrhal také dráty elektrického napětí.

Opravdu ničivé tornádo se nad českým územím vytvoří podle odborníků zhruba jednou za deset let. Poslední velmi silné tornádo bylo zaznamenáno v červnu 2004, kdy zpustošilo zhruba třetinu Litovle a napáchalo škodu za 100 milionů korun.

Zpráv o vzniku tornád nad územím státu meteorologové v posledních letech zaznamenávají čím dál víc. Je to ale spíš kvůli zvýšenému zájmu veřejnosti, nikoli klimatickým změnám, a také tomu, že lidé mají víc možností jev vyfotografovat.

Česko zasáhnou silné bouřky

ČHMÚ varuje před dnešními bouřkami, které budou hlavně v Čechách velmi silné. Vítr může dosáhnout rychlosti vichřice, padat budou i kroupy. V Čechách spadne kolem 50 milimetrů, na Moravě a Slezsku pak kolem 30 milimetrů srážek. První blesky protnou oblohu nad Čechami kolem 14:00, na Moravu pak bouře dorazí kolem 18:00. Během noci se počasí uklidní.

Přívalový déšť může rozvodnit malé toky nebo způsobit rychlý odtok ze svahů, je proto možné, že voda zatopí níže položená místa, třeba sklepy. Kvůli vichru by také měli lidé zajistit volně položené předměty, třeba zahradní nábytek. Hasiči také radí, aby se lidé nevydávali na výlety do přírody.