Mezi Konopištěm a Benešovem bude jezdit vláček

Benešov - Benešovská radnice chce zřídit ekovláček pro turisty. Podobný tomu, který jezdí například v zoologických zahradách či na horách, by převážel návštěvníky po silnicích mezi městem a nedalekým zámkem Konopiště. Zároveň by sloužil lidem v Benešově jako prostředek hromadné dopravy. Radnice si od toho slibuje zejména zvýšení návštěvnosti města. Finance by měla získat z evropských fondů.

Ačkoliv je Benešov a zámek v bezprostřední blízkosti, návštěvníci musí z centra města do Konopiště urazit téměř tříkilometrovou trasu. Ta navíc vede podél frekventované silnice a je špatně značená. Při kratší variantě zase lidé musí překonávat nebezpečný přechod přes silnici I. třídy, která vede z Českých Budějovic do Prahy.

Pro mnoho turistů je tudíž prohlídka zámku a přilehlého parku jediným bodem návštěvy v této oblasti. Konopiště je přitom jedním z nejnavštěvovanějších zámků v Česku, město tak každoročně přichází o možné zisky z turismu. To má změnit právě plánovaný ekovláček. „Chceme Benešov propojit s Konopištěm, aby lidé, kteří přijedou na Konopiště, zavítali i do Benešova a obráceně,“ uvedl místostarosta Benešova Tomáš Podhola na tiskové konferenci.

Vláček by měla zaplatit EU

Město by rádo projekt realizovalo s pomocí dotací z Evropské unie. Na zavedení ekovláčku a další aktivity na podporu turistiky chce z fondů EU získat šest milionů korun. „Chceme vytvořit dotyk historie Benešova a Konopiště, ukázat otisk Habsburků ve městě,“ nastínil Podhola.

Radnice chce turistům ukazovat například pivovar, sokolovnu nebo císařský salonek. „Nápadů je hodně. Uvidíme, zda na to dostaneme dotaci. Peníze rozhodnou, jak to bude rychle,“ uzavřel místostarosta. I kdyby radnice s žádostí neuspěla, projekt by podle něj chtěla přesto uskutečnit, musela by ho ovšem rozložit do více etap.