Novoborští hasiči nevyjeli k požáru

Nový Bor (Liberecký kraj) – V Novém Boru se nebezpečně vyhrotil spor kolem místní jednotky dobrovolných hasičů. Ti dokonce odmítli vyjet k požáru rodinného domu. Většina ze třiatřiceti požárníků dala výpověď a postavila se tak za svého dlouholetého velitele, kterého propustila radnice. Za to, že ale k požáru nevyjeli, si hasiči vysloužili kritiku vedení města i kraje, veřejnost však ve svých názorech jednotná není.

V pokoji, kde začala hořet lampa, spala osmdesátiletá žena. Teď je v nemocnici na pozorování, protože se nadýchala kouře. Novoborští dobrovolní hasiči by na místě byli za dvě minuty, zasahovat ale musela profesionální jednotka z 10 kilometrů vzdálené České Lípy. „Na místě požáru byla naše jednotka v desáté minutě od vyhlášení poplachu,“ uvedl ředitel HZS LK Česká Lípa Vladimír Formánek a majitelka vyhořelého domu Eva Mahdalová doplnila: „Česká Lípa tady byla rozhodně včas, zásah byl profesionální a na úrovni. Takže nemáme pocit, že by nás nějak poškodilo, že tady novoborští hasiči nebyli.“

Novoborští hasiči přestali fungovat den před požárem, jednotku zmítají už přes měsíc spory. Město, které ji zřizuje, totiž propustilo velitele, který tu slouží 43 let. Dalších skoro 30 hasičů pak dalo výpověď. Že by rodinu v hořícím domě ohrozili, ale hasiči odmítají. Profesionální jednotky prý věděly předem, že je budou muset zastoupit. „Výpovědi z dohod skončily 12. června. Od té doby to vlastně bylo jenom takové handrkování o to, co bude, nebo nebude,“ vysvětli zástupce velitele jednotky SDH Nový Bor Martin Kočí.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Podle města je ale jejich chování neomluvitelné. Nevyjetí k zásahu odsoudil i hejtman Libereckého kraje, požár prý mohl dopadnout daleko hůř. „Působí to jako vydírání a hazard s lidskými životy. Jakákoli prodleva v takovém případě je potom samozřejmě nebezpečná,“ prohlásil starosta Nového Boru Jaromír Dvořák (SLK) a hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD) dodal: „Takoví hasiči kazí jméno všem těm ostatním poctivým. Nechali auta v garáži a bylo jim jedno, že jim za barákem hoří.“

Dobrovolní hasiči dávají městu na řešení situace měsíc, než zasednou zastupitelé. Do té doby chtějí fungovat normálně, od rána vyjeli ke dvěma zásahům.