Povedený podnikatel podvedl důchodkyni

Jaroměř (Královéhradecký kraj) – Prodala všechno, co měla, jen aby dětem, o které pečuje jako pěstounka, zajistila střechu nad hlavou. Za domek ze dřeva zaplatila důvěřivě miliónovou zálohu a teď nemá nic. Společnost jí dům nepostavila a peníze také nevrátila. Dřevostavba přitom měla být postavena již v létě minulého roku. To je příběh podvedené Pavly Kafkové z Jaroměře.

Důchodkyně chtěla zajistit pravnoučata, která má v pěstounské péči. Prodala chalupu i garsonku v Praze, aby mohla dětem postavit dřevěný domek. „Aby děti měly svoje, nebo aby si je někdo vzal, když budou mít byt nebo domeček. Že to bude snazší, že se o ně někdo lépe postará,“ uvedla paní Pavla Kafková z Jaroměře. Milión sto čtyřicet tisíc zaplatila paní Kafková předem firmě AROZA Václava Pejchy z Pardubic, dům měl stát v Jasenné u Jaroměře už vloni v létě. Nestojí a peníze zmizely. „Těžko k tomu mohu něco říct. Já se necítím nikde nějak vázán,“ brání se podnikatel Pejcha.

Setkání Václav Pejcha odmítl, domy nabízí dál. Vloni převedl objednávku paní Kafkové na Josefa Kabeleho z Heřmanova Městce, který slíbil, že dům postaví. Nepostavil, paní Kafkovou vzal do Obořice u Nasavark a v seníku jí ukázal dřevostavbu s tím, že jí patří. „V té době již byl předmontovaný domek prodán jinému majiteli v rámci exekučních řízení. Podezřelý muž jednal podvodným způsobem v úmyslu obohatit se a domek nedodat,“ prohlásila mluvčí Policie ČR Hradec Králové Ivana Ježková. Torzo domu v seníku má třetího majitele. Josef Kabele v exekuci, který měl jako poslední dům paní Kafkové postavit, spáchal v dubnu sebevraždu. „Policie v těchto případech standardně causu odkládá, protože vlastně není koho stíhat,“ doplnil mluvčí Policie ČR Náchod Pavel Křivka.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Dalším podvedeným je Jiří Spurný z Filipova na Hlinecku, shořel mu dům. U Josefa Kabeleho objednal dřevostavbu, zaplatil mu milión, ale nedostal nic. „To, že dokážou lidé podvádět tak hrozným způsobem, bych si nikdy nepomyslela,“ dodala Pavla Kafková.

Po ukradených miliónech paní Kafkové, ani pana Spurného tedy policie už dále pátrat nebude.