Následky tornáda na Pardubicku se budou odstraňovat týdny

Pardubice – Odstraňování následků úterního tornáda, které zasáhlo Pardubice i další místa v kraji, bude trvat ještě několik týdnů. Ulice ve Starých Čívicích na okraji Pardubic, kde vítr poničil střechy devíti rodinných domů a haly dvou výrobních firem, jsou již téměř uklizené, opravy menšího rozsahu by měly být hotové příští týden, déle ale potrvá obnovení provozu podniků. Škody se počítají v desítkách milionů korun. Vítr si také vyžádal oběti několika zvířat.

Největší spoušť napáchal větrný trychtýř v průmyslové zóně. Firma JTEKT Automotive Czech Pardubice přišla o výrobní halu. Všem 122 zaměstnancům se podařilo v pořádku utéct, škody pojišťovna odhaduje na 15 milionů korun. „Tornádo zničilo střechu, výrobní zařízení, hala je poničená poměrně dost. Živel poškodil také vozidla zaměstnanců. Asi 14 dní potrvá, než se přesně spočítají škody,“ informoval mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

Řádění tornáda se nevyhnulo ani firmě KYB Manufacturing Czech. Vítr odnesl střechu administrativní budovy a zcela zničil mobilní sklad. Podnik odhaduje škody na více než deset milionů korun, pojišťovna až na dvojnásobek. „Ještě ten večer přišla bouřka, takže nám to budovu pěkně prolilo. Celá kancelář se přestěhovala do nových místností. Počítám, že přes víkend to dáme dokupy a vrátíme se zpátky. Samozřejmě to všechno bude provizorní řešení,“ uvedl personální ředitel Šimon Balla.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Milan Hromádko, starosta obvodu, pod který Čívice spadají, je s odklízením následků větru spokojen. „Ve čtvrtek bylo ve vesnici všechno uklizeno, zbývá odklidit poškozené topoly a spadlé větve v průmyslové zóně. Příští týden bude kompletně hotovo,“ řekl. Za odvoz kontejnerů s rozbitými taškami, zlámanými stromy a dalším odpadem dala radnice asi 30 tisíc korun, s úklidem místním lidem pomohli strážníci. Někteří obyvatelé však své poškozené domy stále nestihli opravit.

Silný vítr nepřežily dvě klisny

Tornádo a bortící se střechy si naštěstí žádné lidské životy nevyžádaly. Odlišný osud ale postihl dva fríské koně na farmě manželů Dotzauerových. Nejspíše letící materiál smrtelně zranil zvířata, kterým již nebylo pomoci. Po klisnách zůstala osamocená hříbata a právě péčí o tyto sirotky nyní chovatelé žijí. „Drží nás hlavně to, že musíme zachránit alespoň hříbata,“ poznamenala smutná Jana Dotzauerová.

Spadlý strom také majitelům zničil malou vodárnu, kterou používali na zavlažování pastvin a políček. Vítr se podepsal i na samotné farmě. Škody si již nafotil likvidátor, ztrátu koní však pojišťovna neuhradí, nebyli pojištěni. Chovatelé totiž nepředpokládali, že by mohlo přijít tornádo.