Splavnění Labe všichni nevítají

Přelouč – Soudní spory i protesty občanských sdružení provázejí chystané splavnění Labe do Pardubic, část veřejnosti a nevládní organizace považují plánovaný plavební kanál za nešetrný k životnímu prostředí. Odpůrci projektu se vydali na protestní pochod u Přelouče, právě tam by splavnění Labe podle nich zničilo vzácnou přírodní lokalitu. Projekt splavnění si klade za cíl prodloužení splavnosti Labe, dokončením posledního úseku vodní cesty by souvislá Labská vodní cesta dosáhla svého cíle v koncovém přístavu Pardubice.

Slavíkovy ostrovy. Nejčastěji skloňovaný pojem kontroverzního splavnění Labe do Pardubic. Kritici projektu dlouhodobě varují před devastací této oblasti. Tentokrát přímo v terénu. „Roste tady stulík, na loukách se vyskytuje chráněný modrásek a právě tato lokalita by měla být součástí sítě chráněných lokalit Natura 2000. Z důvodu betonářské lobby se bohužel toto území do této soustavy nedostalo,“ uvedl místopředseda krajského sdružení ČSOP Tibor Schwarz a předseda krajské organizace SZ Jiří Malík doplnil: „Opravdu je to cenná lokalita. Evropa o tom ví a tady na to kašlou.“ Podle Ředitelství vodních cest, které na projektu pracuje, jsou obavy zbytečné. „Ty významné biotopy budou zachované. Hledáme řešení, které bude absolutně nejšetrnější k přírodě,“ namítá mluvčí Ředitelství vodních cest ČR Václav Straka. Odpůrci projektu zmiňují nejen ekologii, ale hlavně peníze, přípravy už stály stovky milionů. „V dnešní době, kdy stát šetří každou korunu a nejsou peníze prakticky na nic, zde hrozí, že bude proinvestována a zbytečně vyhozena částka téměř tři miliardy korun,“ dodal Jiří Malík.

Splavnění Labe, provázené mnoha žalobami, naopak podporuje kraj a i další organizace vidí ve využití evropských dotací správnou cestu. „Tady se uvažuje o velkém logistickém centru, které by tu mělo být, a všichni vědí, že Pardubice jsou velmi silná, velká zóna,“ prohlásil již v září loňského roku výkonný ředitel Svazu dopravy ČR Petr Kašík. S tím však nesouhlasí účastník protestního výletu Miroslav Hovorka: „Jsou zpracované ekonomické studie, podle kterých říční doprava ekologická není. Je třeba podporovat na prvním místě železnici.“

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Ochránci přírody, kteří se vydali na protestní pochod, chystají kvůli kontroverznímu splavnění Labe další akce. Odehrát by se měly na podzim, podrobnosti však zatím nesdělili.

Soudní spory i protesty občanských sdružení provázejí chystané splavnění Labe do Pardubic.
Zdroj: ČT24