Část zastupitelstva Panenských Břežan se pokusila o puč

Panenské Břežany – Puč na radnici, tak označuje starosta a místostarosta Panenských Břežan včerejší akci čtyř opozičních zastupitelů. Ti večer zahájili jednání zastupitelstva, přičemž starostovi a místostarostovi znemožnili odchod a odvolali je z funkcí. Oba muži považují jednání za nezákonné. Zastupitelstvo starosta totiž svolal až na dnešek. Případ již prošetřuje ministerstvo vnitra.

Čtyři zastupitelé z deseti včera uspořádali jednání zastupitelstva v kanceláři starosty. Starosta ho přitom svolal až na 28. června. Místostarosta chtěl odejít, podle svých slov byl ovšem přinucen zůstat. Jednání ukončil až příjezd policie. „Zatarasili mi cestu, průchod ven, abych se nedostal ven z kanceláře,“ řekl místostarosta Břežan Ludvík Wařecha.

Čtyři opoziční zastupitelé odvolali oba muže z funkcí a zvolili nového starostu ze svých řad - Jana Navrátila. „Zvolila mě nadpoloviční většina, takže jsem legitimním starostou,“ podotkl Navrátil. „V zásadě se pokusili včera večer o puč jako v roce 1948, kdy se pokusili vedení radnice strhnout na jiné osoby,“ konstatoval starosta Libor Holík.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Oznámení o jednání bylo vyvěšeno na desce 7 dní předem

Podle starosty a místostarosty bylo jednání nezákonné. To, že Libor Holík svolal řádné zastupitelstvo až na dnešek, visí podle zákona 7 dní na úřední desce. Opoziční zastupitelé argumentují tím, že už v lednu byly schváleny jiné termíny zasedání na celý rok. „Na minulém zastupitelstvu bylo jednoznačně formulováno, že tyto termíny jsou orientační,“ podotkl ale Wařecha. Celou kauzu už prověřuje odbor dozoru a kontroly ministerstva vnitra.